Στην καρδιά της αγγλικής υπαίθρου, ο Will Woodhall προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος, παρά το γεγονός ότι στέκεται δίπλα σε έναν τεράστιο σωρό από σάπια τεύτλα που κάποτε άξιζαν δεκάδες χιλιάδες λίρες. «Είναι πραγματικά κρίμα. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για αυτά», δηλώνει ο 35χρονος, δείχνοντας το ύψωμα 4,5 μέτρων με τα πλεονάζοντα λαχανικά που αποσυντίθεται στη φάρμα του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Woodhall Growers, ένα αγρόκτημα 7.700 στρεμμάτων στο Staffordshire της Κεντρικής Αγγλίας, καλλιεργεί βιολογικά τεύτλα εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, στέλνοντας συνήθως κάτι λιγότερο από τα μισά σε χώρες της ΕΕ. Όμως, όλα πήραν την κάτω βόλτα, όταν ο Woodhall έμαθε ότι ο Ευρωπαίος αγοραστής του θα αθετούσε τη σύμβαση που είχαν υπογράψει για την αγορά εκατοντάδων τόνων τεύτλων και δεν θα έδινε άλλες παραγγελίες στο εξής.

«Η φράση που χρησιμοποίησαν ήταν ότι δεν θέλουν άλλο προϊόν εκτός ΕΕ», αναφέρει διαχειριστής της εκμετάλλευσης. Οι Ευρωπαίοι αγοραστές συνήθως ανακάτευαν τα τεύτλα του Woodhall με άλλα που καλλιεργούνται στην ήπειρο.

Τώρα, όμως, η ανάγκη διαχωρισμού τους για να χαρακτηριστεί η βρετανική σοδειά ως προϊόν εκτός ΕΕ κρίνεται υπερβολικά δαπανηρή και χρονοβόρα. «Είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Δεν μπορώ να τους κατηγορήσω», προσθέτει ο Βρετανός παραγωγός. Τα τεύτλα του Woodhall είναι το τελευταίο θύμα μιας νέας πραγματικότητας για το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit, στην οποία η γραφειοκρατία και η πολυπλοκότητα της εξαγωγής πολλών βρετανικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα καθιστά ολοένα και πιο ανεπιθύμητα.

www.euractiv.com