Τα βρώσιμα λουλούδια και οι βλαστοί αφετηρία για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην καλλιέργεια της γης

Μεγαλωμένοι ανάμεσα σε ιδιαίτερες καλλιέργειες, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως οι βιολογικοί βλαστοί λαχανικών (microgreens), τα βρώσιμα λουλούδια και τα σπάνια λαχανικά, ο Μάξιμος Δημήτριος και η Κασσάνδρα Ζωή Ιωάννου από τους Νέους Επιβάτες Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να λάβουν από μικρή ηλικία γνώσεις για τη γη και τη γεωργία, στο επαγγελματικό Λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

«Η επιλογή για τη φοίτησή μας στην ΑΓΣ έγινε σε πρώτη φάση από τους γονείς μας που ασχολούνται με τη γη τα τελευταία 14 χρόνια. Συζητήσαμε με καθηγητές και υπεύθυνους σπουδών, μέχρι και με ψυχολόγο της σχολής, ξεναγηθήκαμε, διαβάσαμε το πρόγραμμα σπουδών και αποφασίσαμε να γραφτούμε στη συγκεκριμένη σχολή», αναφέρουν τα δίδυμα αδέρφια στην «ΥΧ».

Με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει επηρεάσει τον τρόπο της εκπαιδευτικής διδασκαλίας, τα δύο αδέρφια αναφέρουν ότι «τώρα βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς, μιας χρονιάς που δυστυχώς μας στέρησε πολλές εκδηλώσεις, σεμινάρια και επισκέψεις από κοντά. Καθημερινά, όμως, ακολουθούμε το διαδικτυακό πρόγραμμα της σχολής και προσπαθούμε, συμμετέχοντας και σε διάφορα πρότζεκτ της, να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο ενεργοί.

Όσο λειτουργούσαν τα σχολεία, απολαμβάναμε το οργανωμένο περιβάλλον του σχολείου μας. Και μόνο που κάνεις μάθημα σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο δέντρα, όπου καθημερινά έρχεσαι σε επαφή με διάφορα άλλα πράγματα εκτός των βασικών μαθημάτων, σε κάνει να αισθάνεσαι τυχερός/ή».

Το 2007, μετά από πολύ ψάξιμο και διάβασμα, η οικογένεια Ιωάννου ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια των ιδιαίτερων αυτών προϊόντων, ενώ πέρασε και στη μεταποίησή τους. Σήμερα τα πουλά σε λαϊκές αγορές, εστιατόρια και ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, μετά από τις συμφωνίες που έχει συνάψει.

Για την Κασσάνδρα και τον Μάξιμο, η ενασχόληση της οικογένειας τους δίνει το ερέθισμα να ενταχθούν στο αγροτικό επάγγελμα και να το συνεχίσουν, ενώ η γνώση που έχουν λάβει για τη γη τούς έχει βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι ως νέοι άνθρωποι πρέπει να συμβάλουν στην προστασία της γης και του περιβάλλοντος. «Δεν ξέρουμε αν θα ακολουθήσουμε την πορεία των γονιών μας στον αγροτικό τομέα, αν και αυτό που κάνουν είναι πολύ διαφορετικό από τη γεωργία, όπως τη γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Το βλέπουμε και από τις αντιδράσεις των συμμαθητών μας που μας κοιτούν περίεργα, όταν λέμε πως καλλιεργούν microgreens, βρώσιμα λουλούδια και σπάνια λαχανικά. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωτογενής τομέας, και ειδικά η βιολογική αναγεννητική γεωργία, είναι ένα βασικό στοιχείο για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον ως χώρα, με αυτάρκεια, καθαρή τροφή και έναν καθαρό πλανήτη, που πρέπει να φροντίσουμε.

Η δική μας γενιά πρέπει να υπερασπιστεί τις καθαρές καλλιέργειες και την προστασία των θαλασσών, των δασών, της γης ολόκληρης. Έχοντας αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για τη γη από τη σχολή, ίσως τελικά να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την οικογενειακή μας εκμετάλλευση», εξηγούν τα δύο αδέρφια.

Ιαπωνική παράδοση

Κάνοντας σχέδια για το μέλλον και έχοντας αγάπη για την ιαπωνική παράδοση, τα δύο αδέρφια σκέφτονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί. «Θαυμάζουμε και οι δύο την ιαπωνική παράδοση και κουλτούρα και, αν τα καταφέρουμε και μας δοθεί η ευκαιρία, θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε σπουδές σε κάποιο πανεπιστήμιο εκεί.

Η Ιαπωνία είναι μια χώρα με μικρούς κλήρους, όπως η Ελλάδα, αλλά καλλιεργείται κάθε σπιθαμή της, συντονισμένα και με πολύ ιδιαίτερες τεχνικές. Έχει ως χώρα αυτάρκεια σε όλα τα αγαθά και η διατροφή των ανθρώπων, που είναι βασισμένη κυρίως στα λαχανικά (έχουν απίστευτες ποικιλίες), μοιάζει πολύ με την ελληνική όπως ήταν παλιά.

Οι ιδέες που μπορούμε να πάρουμε από τους τρόπους καλλιέργειας, τη διατροφή και τον ιαπωνικό πολιτισμό νομίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν σε ό,τι κι αν ακολουθήσουμε τελικά. Επίσης, έχει πολλά κόμικς (manga) που λατρεύουμε. Προς το παρόν, επικεντρωνόμαστε στο τώρα και στην προσπάθεια να φτάσουμε στον στόχο μας με τα εφόδια που μας δίνει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή».