Οι βροχές φέρνουν νωρίτερα τον τρύγο

Αβεβαιότητα για τον καιρό και ελαφρά αυξημένες τιμές για βασικά ελληνικά ποικιλιακά αμπελοστάφυλα είναι τα χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου, που συνεχίζεται σε όλη την ηπειρωτική χώρα και στην Κρήτη

Με «το ψαλίδι στα χέρια» βρίσκονται οι αμπελουργοί στη Νεμέα, αφού μετά τις πρόσφατες βροχές ο κίνδυνος για την ανάπτυξη βοτρύτη είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Όσον αφορά τις τιμές, εκτιμάται ότι στο Αγιωργίτικο θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα με ελαφρά ανοδικές τάσεις, ξεπερνώντας μερικά λεπτά τα 0,40 ευρώ το κιλό.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν αυξημένες βροχοπτώσεις κυρίως στον κάμπο της Νεμέας προς την περιοχή Πετρί και κοντά στον Ασωπό. Η αυξημένη υγρασία έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να βρίσκονται συνέχεια πάνω από τα αμπέλια, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την κατάσταση.

«Οι παραγωγοί έχουν μεγάλο άγχος ειδικά μετά τις καταστροφές που έγιναν στη σταφίδα και στη σουλτανίνα, που έμειναν άτρυγες», εξηγεί ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νεμέας, Ηλίας Μάζος. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας έχει δώσει σαφείς οδηγίες στους παραγωγούς να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Δεν θέλει βιασύνη, να μη χαλάσουμε την ποιότητα», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Τρύγος με ραντεβού για το Αγιωργίτικο από τον Συνεταιρισμό Νεμέας

Μπροστά στην αγωνία των παραγωγών να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις, ο συνεταιρισμός εφάρμοσε για πρώτη φορά μια καινοτομία, τον τρύγο με ραντεβού. «Όποιος θεωρεί ότι έχει αναπτύξει τους αλκοολικούς βαθμούς που πρέπει, τον καλούμε να φέρει δείγμα στο εργαστήριο, να το μετρήσουμε και, αν είναι εντάξει, να ξεκινήσει», εξηγεί.

«Η αυτοψία στο κτήμα από τους οινολόγους του συνεταιρισμού για να δουν την ωρίμανση του σταφυλιού είναι μια καινοτομία που είχαμε εξαγγείλει από το καλοκαίρι στη γενική συνέλευση και είχε γίνει αποδεκτή από τα μέλη μας», συμπληρώνει.

Για πρώτη φορά από το 1937 που λειτουργεί ο συνεταιρισμός δούλεψε με ραντεβού. «Οι παραγωγοί βγαίνουν από τη συνήθεια του γενικού τρύγου και ο καθένας μαζεύει όταν το αμπέλι του είναι έτοιμο», λέει ο κ. Μάζος. Η τακτική αυτή ασφαλώς εξυπηρετεί την ποιότητα, βοηθά όμως και στη λειτουργία του οινοποιείου, που μπορεί να σχεδιάσει με βάση τις ποσότητες που θα δεχτεί.

Έτσι, από την προηγούμενη Παρασκευή, οι πρώτες ποσότητες Αγιωργίτικου έφτασαν στο οινοποιείο του συνεταιρισμού, με τον κάμπο της Νεμέας να έχει τα πρωτεία. Από σήμερα πιθανότατα και για όλη την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο γενικός τρύγος, με το συνεταιριστικό οινοποιείο να ανοίγει τις πόρτες του σε όλους.

Φέτος, μάλιστα, οι αμπελουργοί για τον τρυγητό των ΠΓΕ και επιτραπέζιων σταφυλιών θα έχουν στη διάθεσή τους έξι τρυγητικές μηχανές, «κάτι εξαιρετικά σημαντικό και υποστηρικτικό, ειδικά αυτή την εποχή που τα εργατικά έχουν ακριβύνει πολύ και είναι πολύ δύσκολο να βρεις εργάτες».

Ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, εξηγεί ότι ο τρύγος φέτος είναι ένας αγώνας για να προστατευτεί η ποιότητα, δεδομένου ότι οι βροχές που έχουν αναγγελθεί για τα μέσα της εβδομάδας θα δυσκολέψουν τα πράγματα.

Αγωνία για το Σαββατιανό λόγω βοτρύτη

Μεγάλη αγωνία επικρατεί και για το Σαββατιανό στην περιοχή των Μεσογείων, καθώς στα αμπέλια υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ανάπτυξης βοτρύτη. Οι βροχές, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, έφεραν υγρασία ανάμεσα στις ρώγες, συνθήκες άκρως ευνοϊκές για την ανάπτυξη της ασθένειας.

Για τον φόβο του βοτρύτη, ο τρύγος ξεκίνησε δειλά στις 9 Σεπτεμβρίου και ήδη έχει απλωθεί σε όλα τα Μεσόγεια. Οι αμπελουργοί προτιμούν να μαζέψουν ακόμα και αν ζάχαρα δεν έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο. «Καλύτερα ένα σταφύλι με χαμηλότερα ζάχαρα παρά ένα σάπιο σταφύλι», λένε χαρακτηριστικά.

Φυσικά, οι κλιματικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο για τον πρώιμο τρύγο. «Παλιά, του Σταυρού ξεκινούσαμε και τώρα σε μία εβδομάδα θα έχουμε τελειώσει», λέει ο Ανδρέας Γκίκας, πρόεδρος της ΕΝΟΑΑ (Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής).

Οι τιμές αναμένονται ελαφρώς αυξημένες, «μια αύξηση της τάξης του 10% για το Σαββατιανό», που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 0,30 ευρώ το κιλό και σε εξαιρετικές περιπτώσεις και τα 0,31 ευρώ το κιλό. Μεγάλος οινοποιός της περιοχής διαβεβαιώνει πάντως ότι το κρασί δεν θα ακριβύνει για τους καταναλωτές.

«Δεχόμαστε μεγάλη πίεση από την πλευρά των εμπόρων να μην έχουμε αυξήσεις, παρά το γεγονός ότι τα δικά μας κόστη έχουν ανέβει υπερβολικά. Ακόμα και τα εργατικά. Πέρυσι, το μεροκάματο ήταν στα 40 ευρώ και τώρα έχει ανέβει στα 50 ευρώ», επισημαίνει.

Την ίδια στιγμή, σημαντική αύξηση σημειώθηκε στις τιμές των άλλων ποικιλιών στην Αττική, οι οποίες έχουν τρυγηθεί και ήδη βρίσκονται μέσα στις δεξαμενές. Ειδικά η Μαλαγουζιά από 0,45- 0,50 ευρώ που ήταν πέρυσι φέτος έφτασε τα 0,70-0,75 ευρώ/κιλό.

Ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΑ επισημαίνει ότι ο Αττικός αμπελώνας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που εγκαταλείπουν τα αμπέλια, κυρίως ετεροεπαγγελματίες, που δεν βρίσκουν λόγο να ταλαιπωρούνται χωρίς να βγάζουν χρήματα. «Ξέρετε πόσοι μου λένε να τα πάρω και να τα καλλιεργήσω; Σε κάποιες περιπτώσεις το κάνω, γιατί είναι πολύ καλά αμπελοτόπια. Είναι η στιγμή που ο Αττικός αμπελώνας μπορεί να δώσει πολύ καλά κρασιά. Χρειάζεται να επενδύσουμε στο brand name για να αυξηθούν οι τιμές για τους παραγωγούς», συμπληρώνει.

Όψιμος ο τρύγος του Ξινόμαυρου

«Λόγω των βροχοπτώσεων εκτιμάται ότι φέτος ο τρύγος του Ξινόμαυρου στη Νάουσα θα είναι όψιμος», λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού VAENI, Γιώργος Φουντούλης. Κάθε δύο μέρες πραγματοποιούνται μετρήσεις στα αμπέλια.

«Σημειώθηκαν μεγάλες βροχοπτώσεις σε όλη τη Νάουσα στις αρχές Σεπτέμβρη. Τη στιγμή που ήρθαν δεν προκάλεσαν ούτε καλό, ούτε κακό», σημειώνει ο κ. Φουντούλης. «Υπάρχει μεγάλη διαφορά από αμπέλι σε αμπέλι», επισημαίνει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης για τη Νάουσα, προσθέτοντας ότι, λόγω του καιρού φέτος, ο τρύγος «έχει μεγάλο άγχος και αναμπουμπούλα». Αυτές τις μέρες στην περιοχή της Νάουσας ξεκινά ο τρύγος του Syrah που εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων του Αυγούστου έχει στρεσαριστεί. Στο Αμύνταιο, από την άλλη, το 80% της παραγωγής βρίσκεται ακόμα πάνω στα κλήματα. «Ελπίζουμε να μη βρέξει άλλο», σημειώνει ο Στέλιος Μπουτάρης.

Στην Κρήτη

Σε όλο το νησί συνεχίζεται κανονικά ο τρύγος των αμπελοστάφυλων, με τον καιρό να κάνει παιχνίδια. «Οι βροχές πριν από 15 ημέρες έπληξαν κυρίως τη σουλτανίνα και τα επιτραπέζια σταφύλια», λέει ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του δικτύου Wines of Crete. Ο ίδιος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος της ημέρας θα είναι μια καλή χρονιά, που θα έχει καλά ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα».

ΣΕΟ – ENTERPRISE GREECE
33 οινοχόοι επισκέφτηκαν οινοποιεία και δοκίμασαν πάνω από 500 ελληνικά κρασιά

Και ενώ στα αμπέλια ο τρύγος βρίσκεται στην κορύφωσή του, 33 διακεκριμένοι οινοχόοι και οινογεύστες βρέθηκαν στην Ελλάδα και επισκέφτηκαν οινοπαραγωγικές περιοχές, δοκιμάζοντας κρασιά. Την επίσκεψη συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου-ΣΕΟ και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου-Enterprise Greece, από 22 έως 29 Αυγούστου.

Η πλειονότητα των εκλεκτών προσκεκλημένων εργάζεται σε εστιατόρια που διαθέτουν τουλάχιστον ένα αστέρι Michelin. Ανάμεσά τους τα 3στερα Rutz στο Βερολίνο, Azurmendi στη Βαρκελώνη και Geranium στην Κοπεγχάγη, που έχει ανακηρυχθεί Νο1 εστιατόριο στον κόσμο για το 2022.

H πλειονότητα των οινοχόων, με 38 αστέρια Michelin συνολικά, προερχόταν από τη Γερμανία, αλλά και από Αυστρία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Λετονία.

Στην Ελλάδα, περιλαμβάνονταν επισκέψεις στις οινοπαραγωγικές περιοχές Αμυνταίου, Νάουσας, Επανομής, Σερρών, Αττικής, Νεμέας και Σαντορίνης. Σε θεματικές οινογευσίες που διοργανώθηκαν, δοκιμάστηκαν επίσης κρασιά από περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Δράμας, της Κεντρικής Ελλάδας και της Αττικής, καθώς και της Κρήτης, της Κεφαλονιάς, της Σάμου, της Πάρου και της Λέσβου.

Συνολικά, οι οινοχόοι και οινογεύστες δοκίμασαν πάνω από 500 ετικέτες από περίπου 90 οινοποιεία από ολόκληρη την Ελλάδα.