Οι βροχές σταμάτησαν τη συλλογή της πράσινης ελιάς

Με μειωμένες αποδόσεις και σχεδόν άδεια από καρπούς τα δέντρα, ξεκίνησαν οι πρώτες συλλογές της επιτραπέζιας ελιάς. Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν κυρίως στη Στερεά Ελλάδα, όπου παράγεται και το μεγαλύτερο ποσοστό της πράσινης ελιάς, άλλαξαν τον προγραμματισμό των ελαιοπαραγωγών για τη συλλογή. Οι υψηλές τιμές που απολαμβάνει το ελαιόλαδο, στρέφουν τους ίδιους στην ελαιοποίηση του καρπού, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τον προβληματισμό του για αυτή την εξέλιξη εκφράζει ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας. «Η συλλογή του καρπού έχει ξεκινήσει από ορισμένες περιοχές, αλλά οι βροχές δείχνουν να την πάνε πίσω και ο μεγαλύτερος όγκος συγκεντρώνεται μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι ποσότητες που υπάρχουν στα δέντρα είναι απειροελάχιστες, σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι με δυσκολία θα ξεπεράσουμε τους 200 τόνους, όταν άλλες χρονιές συγκεντρώναμε 4.000 με 5.000 τόνους. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό αδιέξοδο για πολλούς παραγωγούς της περιοχής μας και ειδικότερα για τα μέλη του συνεταιρισμού, όπως επίσης και τους εργαζόμενους». Ξεκαθαρίζοντας ακόμα και τους μικρούς παραγωγούς, για τη στροφή τους στην ελαιοποίηση, ο κ. Πλιάτσικας υποστηρίζει ότι «ένα μεγάλο ποσοστό θέλουν να καλύψουν τις ανάγκες σε ιδιοκατανάλωση του λαδιού και πολλοί ίσως να μην το καταφέρουν», δηλώνει με απογοήτευση.

Κλείνοντας, ο κ. Πλιάτσικας αναφέρεται και στο θέμα των τιμών, όπου για τον ίδιο θα κινηθούν ανοδικά, λόγω και της ζήτησης του προϊόντος. «Υπάρχει ένα ποσοστό παραγωγών οι οποίοι κρατούν στις αποθήκες τους περσινές πράσινες ελιές και αναμένουν καλύτερες τιμές για να τις πουλήσουν. Πράσινες ελιές τύπου Άμφισσας δεν υπάρχουν πολλές στην αγορά και σίγουρα θα υπάρχουν εξελίξεις στον τομέα της εμπορίας», καταλήγει.

Λαμία: Στο ελαιόλαδο  στρέφονται οι παραγωγοί

Για μία εξέλιξη διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές κάνει λόγο ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας. Και ο ίδιος εκτιμά ότι οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες και ένα ποσοστό της παραγωγής θα στραφεί προς το ελαιόλαδο, λόγω της σταθερά αυξανόμενης τιμής του.

«Παραγωγοί οι οποίοι έχουν μικρού και μεσαίου μεγέθους ελιές θα τις κρατήσουν για ελαιοποίηση και τα μεγαλύτερα μεγέθη θα πηγαίνουν στην εμπορία». Υποστηρίζει επίσης ότι ποιοτικά το προϊόν είναι καλύτερο σε σύγκριση με άλλες χρονιές και οι παραγωγοί αναμένουν καλύτερες τιμές.

Ελάχιστες οι ελιές στα Καμένα Βούρλα

Για ελάχιστες ποσότητες στα δέντρα κάνει λόγο και ο Άρης Κωστόπουλος, ελαιοπαραγωγός από τον Άγιο Σεραφείμ Φθιώτιδας.

Εκτιμά ότι οι ποσότητες του καρπού στα δέντρα είναι οριακά μηδαμινές και αναμένει την συλλογή της ποικιλίας Καλαμών, που δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα. «Είναι μία δύσκολη χρονιά, τα δέντρα μας είναι σχεδόν άδεια, ελάχιστα κλαδιά φαίνεται να έχουν παραγωγή.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δείχνει να κατευθύνεται στην ελαιοποίηση για να καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες και ό,τι περισσέψει να το πουλήσουμε στο εμπόριο. Δεν συμφέρει να μπούμε στη διαδικασία της αποθήκευσης πράσινης ελιάς στις κάδες», καταλήγει.

Άμφισσα: Υπάρχουν και περιοχές με καλή παραγωγή

Σε αισιόδοξα μηνύματα για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο μεταφράζεται η δήλωση του Νίκου Σιδηρόπουλου, γεωπόνου της ΔΑΟΚ Φωκίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν περιοχές που κρατάνε την καρποφορία τους τα δέντρα και, λόγω της μειωμένης παρουσίας του δάκου, οι ελιές ποιοτικά θα είναι καλύτερες».

Για τον ίδιο, η συλλογή θα ξεκινήσει μετά τις 15 Σεπτεμβρίου και ένα μεγάλο ποσοστό θα οδηγηθεί στις κάδες, λόγω της ζήτησης του προϊόντος. «Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός των μηδενικών αποθεμάτων, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των εμπόρων, για την αγορά του προϊόντος».