Cano-ela: Χρηματοδότηση για φυσικά συστατικά από ελαιοκράμβη

Η Cano-ela, μια startup τεχνολογίας τροφίμων, με έδρα την καρδιά της Food Valley στο Πανεπιστήμιο Wageningen, ανακοίνωσε το επιτυχές κλείσιμο ενός γύρου χρηματοδότησης 1,6 εκατ. ευρώ για να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη τριών καινοτόμων συστατικών που προέρχονται από ελαιοκράμβη. Η επένδυση δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να φέρει τα προϊόντα της στην αγορά και να αναβαθμίσει τις πιλοτικές της εγκαταστάσεις, αυξάνοντας την παραγωγική της ικανότητα. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πλούσιοι σε λάδι σπόροι περιέχουν φυσικά βασικά δομικά στοιχεία για την παραγωγή τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη. Ωστόσο, οι συμβατικές μέθοδοι επεξεργασίας εξάγουν μόνο το φυτικό έλαιο, αφήνοντας πίσω πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που είτε απορρίπτονται είτε χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές χαμηλής αξίας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 40% πιθανών συστατικών τροφίμων, που διαφορετικά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανθρώπινη διατροφή. Η Cano-ela μετατρέπει αυτή την αναποτελεσματικότητα, παράγοντας τρία βασικά συστατικά: Κρέμα, ένα φυσικό προμείγμα εξαιρετικά διαλυτών πρωτεϊνών και φυτικές ίνες, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύουν τη γεύση, την υφή και το διατροφικό προφίλ των τροφίμων και των εναλλακτικών πρωτεϊνών. Σύμφωνα με την Cano-ela, αυτά τα φυσικά συστατικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους συνθετικούς γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές, προσφέροντας μια καθαρή και βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς τροφίμων.