EU organic awards: Ακόμη ανοιχτές οι αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής γεωργίας

01/04/2025
2' διάβασμα
eu-organic-awards-akomi-anoichtes-oi-aitiseis-gia-ta-evropaika-vraveia-viologikis-georgias-349776

Συνεχίζονται μέχρι τις 27 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής καλλιέργειας (EU organic awards), τα οποία με εφτά βραβεία σε έξι διαφορετικές κατηγορίες πρόκειται να αναδείξουν τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας στην Ευρώπη, καθώς και τους αγρότες που τον εφαρμόζουν. Η συγκεκριμένη έκδοση των βραβείων θα είναι η τέταρτη κατά σειρά, καθότι η διοργάνωσή τους ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2022.

  • Πρώτη κατηγορία: Καλύτερος αγρότης/αγρότισσα βιολογικής γεωργίας. Ο στόχος αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει έναν αγρότη (μία γυναίκα και έναν άνδρα). Αυτό το βραβείο διοργανώνεται από την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στα έργα των νέων αγροτών προκειμένου να αυξηθεί η προβολή τους.
  • Δεύτερη κατηγορία: Καλύτερη βιολογική Περιφέρεια/περιοχή. Ο στόχος αυτού του βραβείου είναι να επιβραβεύσει μια Περιφέρεια ή περιοχή. Το βραβείο αυτό διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
  • Τρίτη κατηγορία: Η καλύτερη βιολογική πόλη. Στόχος αυτού του βραβείου είναι να επιβραβεύσει μια πόλη. Το βραβείο αυτό διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.
  • Τέταρτη κατηγορία: Καλύτερη επιχείρηση επεξεργασία βιολογικών τροφίμων. Ο στόχος αυτού του βραβείου είναι να επιβραβεύσει μια Μικρομεσαία Επιχείρηση (ΜΜΕ) που επεξεργάζεται βιολογικά προϊόντα. Το βραβείο αυτό διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
  • Πέμπτη κατηγορία: Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων. Ο στόχος αυτού του βραβείου είναι να επιβραβεύσει έναν λιανοπωλητή τροφίμων που πουλά βιολογικά προϊόντα. Το βραβείο αυτό διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
  • Έκτη κατηγορία: Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο/υπηρεσία φαγητού. Ο στόχος αυτού του βραβείου είναι να ανταμείψει ένα εστιατόριο SM/εστιατόριο υπηρεσίας φαγητού (αυτόνομο ή μέρος ξενοδοχείου) ή/και υπηρεσία φαγητού (κέτερινγκ ή καντίνα) που προτείνει βιολογικές πιστοποιημένες αναφορές στο μενού του. Το βραβείο αυτό διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Οι συμμετοχής αλλά και περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://agriculture.ec.europa.eu.