H ΚΑΠ μετά το 2020: Τι αλλάζει στις άμεσες ενισχύσεις;

Συνεχίζεται η ακτινογραφία της «ΥΧ» για την ΚΑΠ μετά 2020

cap-aktinografia

Η πρόσφατη δημοσιοποίηση της πρότασης κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άνοιξε πλέον και επίσημα την περίοδο διαλόγου και ζυμώσεων σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που θα εφαρμοστεί στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το διάστημα 2021-2027.

Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προσδιορίσει πόσο μακρά θα είναι αυτή η περίοδος διαλόγου, έως ότου ο νέος κανονισμός της ΚΑΠ γίνει επίσημη πολιτική της ΕΕ, καθώς απαιτείται η ψήφισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι τεχνοκρατικές υπηρεσίες της Ένωσης πιέζουν για την προώθηση και ψήφισή της από την παρούσα Ευρωβουλή, υπάρχουν όμως και ισχυρές πολιτικές φωνές που απαιτούν αυτό να γίνει από τη νέα Ευρωβουλή, που θα προκύψει από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Μια τέτοια η εξέλιξη θα κρίνει πιθανά και εάν ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ θα είναι το 2021 ή θα πάει έναν χρόνο πίσω, όπως εξάλλου συνέβη και την προηγούμενη περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και παρά τις όποιες αλλαγές, προσθήκες και διευκρινίσεις θα προκύψουν στην πορεία της συζήτησης, η πρόταση που έχουμε στα χέρια μας έχει καθορίσει τον προσανατολισμό και τα δομικά στοιχεία και των παρεμβάσεων της ΚΑΠ.

Τι αλλάζει στις άμεσες ενισχύσεις;

Ανάλογα με τις εθνικές επιλογές, μπορούν να αλλάξουν όλα ή και σχεδόν τίποτα. Όπως ήδη έχει αναφερθεί, το κάθε κράτος μπορεί πρακτικά να μοιράσει τα χρήματα των άμεσων ενισχύσεων με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για την εγχώρια γεωργία. Τα εργαλεία που η κάθε χώρα έχει στη διάθεσή της δεν έχουν τεράστιες διαφορές από αυτά της τρέχουσας ΚΑΠ, ο βαθμός ελευθερίας, όμως, στη χρήση τους, είναι εντελώς διαφορετικός. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα στο αφιέρωμα για την «ΚΑΠ μετά το 2020» στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!