Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Cedefop: Η πράσινη μετάβαση στις βασικές πολιτικές των χωρών για την εκπαίδευση

24/07/2024
2' διάβασμα
cedefop-i-prasini-metavasi-stis-vasikes-politikes-ton-choron-gia-tin-ekpaidefsi-327621

Τις βασικές τάσεις στις πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη-μέλη σχετικά με την εξέλιξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) παρουσίασε τo Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, Cedefop, μέσω των 26 εθνικών συνοπτικών πολιτικών των χωρών (εκτός από τη Μάλτα, την Ιρλανδία και την Τσεχία). Πιο συγκεκριμένα, οι ενημερωτικές εκθέσεις κάνουν έναν απολογισμό των ενεργειών που αναλαμβάνονται από μεμονωμένες χώρες για την αναβάθμιση των πολιτικών τους για την ΕΕΚ. Ειδικότερα, οι βασικές τάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ευελιξία και ελκυστικότητα: Οι χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα για να κάνουν τα συστήματα ΕΕΚ τους ευέλικτα, ανθεκτικά και ελκυστικά. Ωστόσο, οι προσπάθειες να γίνει η ΕΕΚ ευέλικτη, χωρίς αποκλεισμούς και με διασφαλισμένη ποιότητα καθυστερούν.
  • Προσαρμογή προγραμμάτων σπουδών: Τα προγράμματα σπουδών, καθώς και τα προγράμματα για την ΕΕΚ επανεξετάζονται για να ευθυγραμμιστούν με τις αλλαγές στη βιομηχανία και στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε το μαθησιακό πλαίσιο να ανταποκρίνεται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες εξελίξεις.
  • Επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών: Οι εθνικές πολιτικές επικεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στη διασφάλιση ευκαιριών συστηματικής επαγγελματικής ανάπτυξης για διευθυντές σχολείων, δασκάλους και εκπαιδευτές σε όλους τους οικονομικούς τομείς.
  • Μάθηση με βάση την εργασία: Οι χώρες έχουν αυξήσει τη συμμετοχή των εκπαιδευομένων στην ΕΕΚ στη μάθηση με βάση την εργασία, με διευρυμένα προγράμματα μαθητείας που φτάνουν σε ανώτερα επίπεδα εκπαίδευσης.
  • Πράσινη Μετάβαση: Η κατεύθυνση της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη της ΕΕΚ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι η πράσινη μετάβαση θα συμβάλει στο άνοιγμα πολλών θέσεων εργασίας που απαιτούν, όμως, συγκεκριμένες δεξιότητες. Οι χώρες που παρουσιάζουν κάποια εθνική στρατηγική για την εκπαίδευση και την κατάρτιση με κατεύθυνση προς την πράσινη μετάβαση είναι η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, οι οποίες ανέφεραν συγκεκριμένα μέτρα.

Η Γαλλία και η Λετονία αναφέρονται στην πράσινη μετάβαση στο πλαίσιο των δεξιοτήτων για το μέλλον. Η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία ενσωμάτωσαν τις πράσινες δεξιότητες στην ανάπτυξη επαγγελματικών προσόντων και προγραμμάτων κατάρτισης, ενώ, τέλος, η Γερμανία εστίασε στην εκπαίδευση για την πράσινη μετάβαση για τους εκπαιδευτές στην ΕΕΚ.