CEMA: Λάθος η σύνδεση των ενισχύσεων αγοράς εξοπλισμού εισροών με εθνικούς φορείς πιστοποίησης

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας γεωργικών μηχανημάτων (CEMA) εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόθεση ορισμένων εθνικών αρχών κρατών-μελών να προωθήσουν εθνικούς φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι θα αξιολογούν καινοτόμο εξοπλισμό που θα χρησιμοποιείται από τους αγρότες σε επιδοτούμενα προγράμματα αγοράς εξοπλισμού (όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης) για την επίτευξη των στόχων της «Πράσινης Συμφωνίας». Ένας τέτοιος στόχος μπορεί να είναι, όπως εξηγούν τα μέλη του συνδέσμου, η μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων κατά 50%.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η πιστοποίηση εξοπλισμού από τέτοιους φορείς, όπως γινόταν στο παρελθόν και όχι σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς πρακτικές πιστοποίησης που περιλαμβάνουν πρότυπα τύπου ISO, ενέχει δύο βασικά προβλήματα.

Πρώτον, ότι για κάποιες από τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες που ήδη βρίσκονται στην αγορά και είναι εναρμονισμένες με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον γεωργικό εξοπλισμό, ακόμα και σήμερα ορισμένες παράμετροι που σχετίζονται με την απόδοσή τους, καθώς και μεθοδολογίες για τη δοκιμή τους, δεν είναι ακόμα διαθέσιμες.

«Επομένως, η σύγκριση της πιστοποίησης μεταξύ των δύο φορέων διαφορετικών χωρών μπορεί να είναι δύσκολη και να δημιουργήσει προβλήματα σε επιδοτούμενο εξοπλισμό που θα ελέγχεται από αυτούς τους φορείς για την αποδοτικότητά του», υποστηρίζει ο CEMA. Δεύτερον, στην περίπτωση για παράδειγμα των ψεκαστικών, δεν ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη ενιαία πολιτική, καθώς σε ορισμένα εξετάζονται και οι ορθές ρυθμίσεις του εξοπλισμού σε επιδοτούμενα προγράμματα, ενώ άλλα κράτη απλώς θέτουν ως προϋπόθεση το ψεκαστικό να είναι εναρμονισμένο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τον γεωργικό εξοπλισμό.

Tα μέλη της CEMA υποστηρίζουν επιπλέον ότι τέτοιοι φορείς πιστοποίησης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τόσο τη διάρκεια όσο και το κόστος των διαδικασιών πιστοποίησης.