«Η CETA ωφελεί τους εξαγωγείς φέτας», λέει το Ελληνοκαναδικό Επιμελητήριο

«Η CETA ωφελεί τους εξαγωγείς φέτας», λέει το Ελληνοκαναδικό Επιμελητήριο

Την άποψη ότι οι Έλληνες εξαγωγείς φέτας «μόνο ωφελημένοι»- όπως είπε χαρακτηριστικά- μπορούν να βγούν από την εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Επιμελητηρίου (HCCC), Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε ημερίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), υπό την αιγίδα της καναδικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εφεξής απαγορεύεται να κυκλοφορεί στην καναδική αγορά προϊόν που αναγράφει την ένδειξη «ελληνική φέτα» ή φέρει οποιαδήποτε επισήμανση, σύμβολο, εικόνα και ονομασία που να παραπέμπει στην Ελλάδα, εφόσον δεν είναι ελληνική φέτα.

Δεύτερον, σημείωσε, θα υπάρχει σαφής επισήμανση στα προϊόντα αυτά ότι έχουν παραχθεί στον Καναδά και, τρίτον, πλην των παλαιών παραγωγών, οι νέοι θα πρέπει να αναγράφουν σε εμφανές σημείο «feta-style cheese» (σ.σ. τυρί τύπου φέτας) ή «feta imitation cheese» (σ.σ. τυρί απομίμηση φέτας). Τέταρτον, τόνισε, οι Καναδοί έχουν ήδη ψηλά στον κατάλογο προτίμησης των τυριών που καταναλώνουν την ελληνική φέτα, λόγω της εξαιρετικής της ποιότητας.

Από την πλευρά του, ο Νταν Κέλι (Dan Kelly), πρόεδρος του Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Επιχειρήσεων Καναδά (Canadian Federation of Independent Business-CFIB), o οποίος αριθμεί ως μέλη περί τις 109.000 μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αναφερόμενος γενικότερα στη CETA, επισήμανε ότι οι Καναδοί επιχειρηματίες είναι πλέον ανοιχτοί απέναντι στη συγκεκριμένη συμφωνία και κατ’ επέκταση στη συνεργασία τους με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα και λόγω του αβέβαιου μέλλοντος της εμπορικής συμφωνίας της NAFTA, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την αναθεώρησή της και την πιθανότητα διάλυσής της.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «τώρα που οι κυβερνήσεις έχουν ολοκληρώσει το δικό τους μέρος, τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι ελληνικές και οι καναδικές επιχειρήσεις από τη CETA εξαρτάται από τον τρόπο που αυτές θα δομήσουν τις σχέσεις μεταξύ τους».

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Κυριάκος Λουφάκης, σημείωσε -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΒΕ- ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τον Καναδά ανήλθαν πέρυσι σε 137 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 3% σε ετήσια βάση, ωστόσο οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών είναι πολλές. Στη συνέχεια επεσήμανε τη σημασία της CETA για την ΕΕ αναφέροντας ότι “τα οφέλη, μεταξύ άλλων, από την κατάργηση των δασμών, τη μείωση των εμπορικών φραγμών, τις απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες, τις περισσότερο συμβατές τεχνικές προδιαγραφές και τη δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες για διαγωνισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις στον Καναδά θα επιτρέψουν την αύξηση των ευρωπαϊκών εξαγωγών”.

Επίσης, ανέφερε ότι η συμφωνία θα συνεισφέρει στην προστασία γεωγραφικών ενδείξεων ευρωπαϊκών τροφίμων και ποτών, εστιάζοντας στην εξαιρετική ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από αυτή.Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δύνανται να ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία.

Ο εμπορικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά, David Mallette, μίλησε για την “πολυπλευρικότητα” της CETA, σημειώνοντας ότι εκτός από την εξάλειψη των δασμών αμφοτέρων των πλευρών κατά 99% (όσον αφορά, δε, για τα αγροτικά προϊόντα κατά 94%), η συμφωνία θα επιφέρει αλλαγές στις εισαγωγικές διαδικασίες, στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς των υπηρεσιών –χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τηλεπικοινωνίες- στη ναυτιλία και γενικότερα σε όλους τους τομείς του εμπορίου, των υπηρεσιών και των επενδύσεων. Επιπλέον, αυτή τη χρονική περίοδο ο Καναδάς ανανεώνει τις υποδομές του, οπότε και η αγορά των δημόσιων έργων παρουσιάζει προοπτική τόσο σε ομοσπονδιακό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)