Χαλαζοπτώσεις: Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα χτυπήθηκαν στο «παρά πέντε» της συγκομιδής

Κατά την πρόσφατη θεομηνία με ισχυρή χαλαζόπτωση, δεκάδες χιλιάδες ήταν τα στρέμματα που χτυπήθηκαν. Περιοχές της Μεσσηνίας, της Αιτωλοακαρνανίας και του Δομοκού βρέθηκαν στην καταστροφική δίνη της κακοκαιρίας. Ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών που βρίσκονται εκεί, όπως οι ελιές και το βαμβάκι, απέχουν λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς και ιδιαίτερα σε αυτούς του θεσσαλικού κάμπου, που για δεύτερη χρονιά δέχονται ισχυρά πλήγματα στην παραγωγή τους. Η «ΥΧ», με ρεπορτάζ από τις πληγείσες περιοχές, αποτυπώνει την εικόνα της καταστροφής, αλλά και την απογοήτευση των παραγωγών.
Μεσσηνία: Ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής σε ελαιώνες
Με κύρια καλλιέργεια την ελιά, οι περιοχές Κάτω Αμπελόκηποι, Πεταλίδι, Ανάληψη, όπως επίσης και άλλα χωριά του Δήμου Πύλου – Νέστορος, μετρούν τις πληγές τους από τη θεομηνία. Η ισχυρή χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την καρπόπτωση, αλλά και την πρόκληση σημαντικών προβλημάτων στους βλαστούς.
Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), Γιώργος Κατσούλης, η κατάσταση στην περιοχή του Δήμου Πύλου-Νέστορος δεν είναι καλή. «Η ελαιοκομία της περιοχής δέχτηκε σημαντικό πλήγμα, με μεγάλο ποσοστό καταστροφής, το οποίο θα καταγραφεί το επόμενο διάστημα από τον ΕΛΓΑ. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά θα επηρεάσει σημαντικά και την επόμενη. Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση έχουν χτυπηθεί και καρποφόροι βλαστοί, οι οποίοι θα έδιναν παραγωγή το επόμενο χρονικό διάστημα», επισημαίνει.
Σημαντικό, επίσης, γεγονός για τον κ. Κατσούλη είναι και οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καρπόπτωση της ελιάς, κυρίως σε παράκτιες περιοχές της Μεσσηνίας. «Η κατάσταση για την ελαιοκομία της περιοχής είναι δύσκολη. Πάνω από πέντε μήνες είχαμε να δούμε βροχή στην περιοχή μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν εδώ και μεγάλο διάστημα, δημιούργησαν αξιοσημείωτα προβλήματα στην παραγωγή και τα αποτελέσματα θα τα δούμε σύντομα στη συλλογή της ελιάς», προσθέτει.
Κλείνοντας, ο κ. Κατσούλης αναφέρει ότι «οι δυνατοί άνεμοι και η χαλαζόπτωση άνοιξαν πληγές στα δέντρα, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν από χαλκούχα σκευάσματα, ώστε να μην προσβληθούν από ασθένειες» και απευθύνει έκκληση προς τους παραγωγούς να πράξουν τα δέοντα.
«Οι δυνατοί άνεμοι και η χαλαζόπτωση άνοιξαν πληγές στα δέντρα, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν από χαλκούχα σκευάσματα, ώστε να μην προσβληθούν από ασθένειες», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Γιώργου Κόκκινου, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, όπως, επίσης, άξιο αναφοράς για τον ίδιο είναι και το πρόβλημα της λειψυδρίας, που απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα.
«Μονόδρομος για εμάς είναι η αξιοποίηση του νερού της περιοχής με φράγματα, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα της λειψυδρίας στην περιοχή μας, καθώς αυτό τα επόμενα χρόνια θα γενικευτεί περισσότερο», τονίζει.
Θεσσαλιώτιδα: Απογοήτευση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών
Σε αδιέξοδο δείχνει να βρίσκεται το μεγαλύτερο ποσοστό των βαμβακοπαραγωγών της περιοχής της Θεσσαλιώτιδας και συγκεκριμένα τα χωριά Θαυμακός, Πουρνάρι, Σοφιάδα και Πετρίλια.
Η χαλαζόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια του βαμβακιού, λίγες ημέρες πριν από τη συλλογή, ενώ η δίωρη βροχόπτωση που ακολούθησε, σε συνδυασμό με τον αέρα, έδωσε τη χαριστική βολή στους βαμβακοπαραγωγούς.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η κατάσταση αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. «Πέρυσι, ήταν ο Daniel που κατέστρεψε την παραγωγή μας, όπως επίσης και μηχανολογικό εξοπλισμό, και φέτος είναι το χαλάζι. Η κατάσταση αυτή δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την παραμονή μας στο χωράφι», δηλώνουν, εμφανώς προβληματισμένοι.
Υποστηρίζουν, επίσης, ότι η φετινή καλλιέργεια είχε αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της διπλής και τριπλής επανασποράς στις αρχές της άνοιξης, καθώς και της αυξημένης φροντίδας για την προστασία της καλλιέργειας από το πράσινο σκουλήκι.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι βαμβακοπαραγωγοί είναι ότι η συγκομιδή που έπεται θα έχει μικρότερες αποδόσεις, οι οποίες δεν θα καλύψουν ούτε το ελάχιστο της ηρτημένης, καθώς και υποβαθμισμένη ποιότητα. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν στελέχη του ΕΛΓΑ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μεγάλη καταστροφή.
Αιτωλοακαρνανία: Υπερβαίνουν το 80% οι καταστροφές στις παραγωγές
Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που επέφερε σε καλλιέργειες κηπευτικών, πορτοκαλιών και ακτινιδίων, καθώς και σε λιοστάσια, η σαραντάλεπτη ισχυρή χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου στο Αγρίνιο.
Σε πολλές περιοχές, όπως στη Νέα Αβώρανη και στην Καμαρούλα, οι περισσότεροι καρποί από τα ελαιόδεντρα έχουν πέσει στη γη, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση. Εκτιμάται ότι το 80% του καρπού βρέθηκε στο έδαφος μετά το σφοδρό χαλάζι που έπεσε, ενώ όσος έμεινε στα κλαδιά αναμένεται να έχει κι αυτός την ίδια τύχη μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το χαλάζι προκάλεσε ζημιές και στα κλαδιά των δέντρων. Ως εκ τούτου, οι καλλιεργητές εκτιμούν ότι για τα επόμενα 2-3 χρόνια τα δέντρα τους δεν θα μπορούν να παράγουν καρπό. Η έντονη χαλαζόπτωση δεν επηρέασε μόνο τις δύο ανωτέρω περιοχές. Στον γειτονικό Ρουπακιά, έχουν σημειωθεί εκτεταμένες ζημιές σε ελαιόδεντρα, ενώ ζημιές από το χαλάζι υπάρχουν σε Καλύβια, Δοκίμι, Σταμνά, Αγγελόκαστρο, Άγιο Νικόλαο, Καινούργιο και Παναιτώλιο.
Δηλώσεις ζημιάς
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Αγρινίου, Βασίλειο Φέζο, τουλάχιστον 9-10 χωριά αναμένεται να δηλώσουν ζημιές από το χαλάζι. Για τις δηλώσεις, οι αγρότες θα πρέπει να προσκομίσουν το ΟΣΔΕ του 2024, ενώ όσοι δεν το έχουν ακόμη, θα πρέπει να προσκομίσουν το ΟΣΔΕ του 2023. Οι επισημάνσεις θα πρέπει να γίνουν τις πρώτες 15 ημέρες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Δήμο Ξηρομέρου, ξεκίνησε και αναγγελία ζημιών στις ελιές από τη χαλαζόπτωση της 26ης και 29ης Αυγούστου σε Παλαιομάνινα και Στρογγυλοβούνι. Οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά από το χαλάζι θα μπορούν να μεταβούν στο δημαρχείο μέχρι την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου για αιτήσεις στον ΕΛΓΑ.