Αυτό το άρθρο είναι 9 μηνών

Χρήσιμα εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος

Ένα έργο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CARBONICA.
31/07/2024
3' διάβασμα
chrisima-ergaleia-gia-ton-protogeni-tomea-tis-elladas-apo-to-diavalkaniko-kentro-perivallontos-328454

Το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος είναι ένας διεθνής οργανισμός με δράσεις και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλά και της ερευνητικής κοινότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα αειφορικής διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων ανάπτυξης στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες. Αντιπροσωπεύει το πρόσωπο εξωστρέφειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Πρόκειται για έναν ερευνητικό οργανισμό με διεθνή δράση, ο οποίος στοχεύει στην πράσινη ανάπτυξη και τη γεωργία άνθρακα και να βρει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», εξηγεί η Δάφνη Κίτσου, γεωπόνος εδαφολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα στο Κέντρο. Η ίδια προσθέτει ότι πρόκειται για έναν από τους εταίρους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα CARBONICA, που επιδιώκει τη διασύνδεση των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βόρειας Μακεδονίας αναφορικά με τη γεωργία δέσμευσης άνθρακα, μέσω της δημιουργίας του ομώνυμου κόμβου αριστείας. Όπως εξηγεί, στις τρεις χώρες «τρέχουν» πολλά πιλοτικά προγράμματα.

Εργαλεία

Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της γεωργικής παραγωγής και στον συντονισμό της ερευνητικής δραστηριότητας στις συμμετέχουσες χώρες ως προς τον τομέα της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας.

«Μέσω του CARBONICA έχουμε παραγάγει τεχνολογία και εργαλεία τα οποία θα πάρουν οι γεωπόνοι, οι γεωργικοί σύμβουλοι και οι αγρότες να τα εφαρμόσουν στα χωράφια τους για να είναι σε εναρμόνιση τόσο με την ΚΑΠ όσο και με την όποια ευρωπαϊκή οδηγία», επισημαίνει η κα Κίτσου, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για απτές οδηγίες. «Θα μετράνε τι βάζουν στο χωράφι, και πότε. Ορίζουμε τι θα συμβάλλει στην καλή παραγωγή και θα είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία. Θα επιστρέψουν τα δεδομένα στο Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και θα οδηγήσουν σε επιδότηση, αφού πρώτα γίνουν μετρήσεις αν όντως έγινε δέσμευση άνθρακα και συνετέλεσε στην προστασία του περιβάλλοντος, επομένως μπορεί να είναι και σε οικολογικό σχήμα δέσμευσης άνθρακα».

Η κα Κίτσου εξηγεί ότι «εντοπίζουμε, αναζητούμε και ερευνούμε μεθοδολογίες και εργαλεία τα οποία θα είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες ώστε το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο θα εκλυόταν στην ατμόσφαιρα από την αγροτική παραγωγή να αποθηκεύεται στο έδαφος σε βάθος χρόνου, επομένως να μειωθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή».

Γεωργία ακριβείας

Η Γαλλία ανακοίνωσε τον Μάιο τη δημιουργία εργοστασίου που αποσκοπεί στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων χωρίς άνθρακα. Σε ερώτηση για το πόσο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος η παραγωγή παρόμοιων λιπασμάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η κα Κίτσου θυμίζει ότι το λίπασμα αποτελεί μια πάρα πολύ μεγάλη πηγή διοξειδίου του άνθρακα και επισημαίνει την αλόγιστη χρήση του. «Η γεωργία ακριβείας συμβάλλει σημαντικά στην αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει.

Ως προς την ανταπόκριση των παραγωγών στις ορθές γεωργικές πρακτικές, η κα Κίτσου σχολιάζει ότι είναι μονόδρομος το να ακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές συντεταγμένες και να μειώσουν κατά το δυνατόν τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης. «Υπάρχει μια σχετική καχυποψία από την πλευρά των αγροτών, αλλά είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε λύσεις και να προχωρήσουμε μπροστά» σημειώνει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: