Χρήστος Κέλλας στην «ΥΧ»: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκριζώσουμε τις ζωονόσους»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΥΠΑΑΤ σχετικά με τις εστίες των ζωονόσων (σ.σ. στοιχεία μέχρι τη στιγμή που γραφόταν το ρεπορτάζ), οι εστίες της πανώλης ανέρχονται σε 62 σε όλη τη χώρα και έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 29.570 ζώα.
«Στις εκτροφές που βρίσκονται κρούσματα λαμβάνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα εκριζώσουμε τις ζωονόσους. Για την ευλογιά, ο στόχος μας είναι, κατ’ αρχήν, ο περιορισμός της στον Νομό Έβρου. Όσο για την πανώλη, είμαστε σε φάση που χαλαρώνουμε τα μέτρα, καθώς επιτρέπονται πλέον μετακινήσεις και σφαγές αιγοπροβάτων», δήλωσε στην «ΥΧ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «για την εκρίζωση της πανώλης, στήθηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ. Όλος ο μηχανισμός του υπουργείου, δε, έλαβε σε τηλεδιάσκεψη τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα μέτρα και την τεράστια αυτή κτηνιατρική επιχείρηση. Η διαδικασία εφαρμογής των μέτρων αυτών θα αποτελεί πρότυπο για την αντιμετώπιση της νόσου σε πιθανή επανεμφάνισή της στην Ευρώπη».
Όπως υποστήριξε ο κ. Κέλλας, «μετά την εκρίζωση της νόσου της πανώλης, θα ακολουθήσει ο δρόμος των αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους μας. Οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Οι αποζημιώσεις θα είναι δίκαιες και ικανοποιητικές. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στέκονται στο πλευρό τους».
Στο μεταξύ, όπως γνωστοποιήθηκε πρόσφατα από το ΥΠΑΑΤ, σήμερα, Παρασκευή (6/9), αναμένεται να επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας της πανώλης.
Πώς διαμορφώνονται τα περιοριστικά μέτρα
Υπενθυμίζεται ότι από τις 30 Αυγούστου υπήρξαν μεταβολές στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, επιτράπηκαν από 30/8 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων σε όλη την επικράτεια, εκτός και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.