«Χτύπημα» στις εξαγωγές έφερε η μειωμένη παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού

16/09/2024
5' διάβασμα
chtypima-stis-exagoges-efere-i-meiomeni-paragogi-epitrapeziou-stafyliou-332057
Harvesting grape

Σημαντική μείωση της παραγωγής επιτραπέζιου σταφυλιού καταγράφεται φέτος στην Κορινθία, γεγονός που έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές του προϊόντος. Σχετικά μειωμένη είναι η παραγωγή στην Καβάλα, όπου οι τιμές είναι καλές λόγω των μειωμένων αποδόσεων στις άλλες περιοχές της χώρας.

Απώλειες έως 80% στην Κορινθία

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι παραγωγοί επιτραπέζιου σταφυλιού στην Κορινθία είχαν φέτος μια δύσκολη χρονιά σε επίπεδο παραγωγής, έχοντας ολοκληρώσει τον τρύγο λόγω πρωιμότητας.

«Η χρονιά έκλεισε με μεγάλες απώλειες, οι οποίες έφθασαν μέχρι και το 80% λόγω του καύσωνα και της έλλειψης νερού», αναφέρει από τη Στιμάγκα ο παραγωγός Γιώργος Δαρδάνης, σημειώνοντας ότι ίσως το μόνο παρήγορο είναι ότι η τιμή κυμάνθηκε από 1 ευρώ έως 1,50 ευρώ.

Ανεπηρέαστος δεν έμεινε, δυστυχώς, ούτε ο εξαγωγικός τομέας, καθώς τα προβλήματα που οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής είχαν αντίκτυπο στις αγορές του εξωτερικού. «Οι εξαγωγές έχουν μειωθεί σημαντικά, αφού δεν μπορούμε πλέον να τροφοδοτήσουμε τις αγορές με τις απαιτούμενες ποσότητες», εξηγεί ο κ. Δαρδάνης. Και συμπληρώνει: «Όπως πάει η κατάσταση, κινδυνεύουμε να χάσουμε και το φυτικό κεφάλαιο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία σοβαρή εξέλιξη με το φράγμα του Ασωπού. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην υπάρχει νερό στο χωριό ούτε για καθημερινή χρήση».

Απογοητευμένος εμφανίζεται και ο παραγωγός Δημήτρης Καραμάνης, ο οποίος επισημαίνει ότι «η μείωση της παραγωγής οφείλεται στην ακαρπία που ήταν αποτέλεσμα του περσινού καλοκαιριού σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία. Η κατάσταση είναι αφόρητη και εάν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα της άρδευσης, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Ήδη, στα παράλια της Κορινθίας έχουν εγκαταλειφθεί δεκάδες στρέμματα».

Ο ίδιος σημειώνει ότι οι παραγωγοί παρακολουθούν τις ενέργειες της περιφέρειας για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας. «Ακούγεται ότι δεύτερη λύση από το φράγμα του Ασωπού είναι η εκβάθυνση της Στυμφαλίας. Κανένας δεν μπορεί να δώσει χρονικό ορίζοντα και οι ανάγκες που υπάρχουν διαρκώς μεγαλώνουν», αναφέρει.

Καβάλα

Για σχετική μείωση στη φετινή παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού κάνει λόγο ο Γιώργος Κατσαγκιώτης, παραγωγός και εξαγωγέας στο Μυρτόφυτο Καβάλας, αποδίδοντάς την στην κλιματική αλλαγή και συγκεκριμένα στην απουσία χειμώνα. «Τα φυτά δεν ‘‘κοιμούνται’’ τον χειμώνα, γιατί δεν κάνει κρύο, με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή, περίπου στο 30%», λέει. Τα ακριβή στοιχεία θα είναι γνωστά όταν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Αναφερόμενος στις ποικιλίες, εξηγεί ότι ξεκίνησαν πολύ καλά τις εξαγωγές στις 10 Ιουλίου με τα πρώιμα Βικτώρια (με κουκούτσι) με τιμή παραγωγού κατά μέσο όρο τα 70 λεπτά το κιλό. Ακολουθούν οι απύρηνες ποικιλίες (χωρίς κουκούτσι). Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για περιοχές όπως η Κρήτη και η Κόρινθος, που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ξηρασίας και έλλειψης νερού, με συνέπεια η Καβάλα να απολαμβάνει καλές τιμές. Τονίζει πως αιχμή του δόρατος αποτελεί η διαχείριση του νερού, χρειάζεται ορθολογισμός στο πότισμα, γιατί οι γεωτρήσεις αρχίζουν να στερεύουν.

«Όταν υπάρχει χαμηλή προσφορά, ανεβαίνει η ζήτηση και οι τιμές, που αυτήν τη στιγμή είναι πολύ υψηλά. Η Καβάλα είναι στο ξεκίνημα των εξαγωγών για τα απύρηνα, που προχωρούν με σιγανό ρυθμό. Η μεγαλύτερη ζήτηση έρχεται από την εσωτερική αγορά που πληρώνει καλές τιμές. Στο εξωτερικό, είμαστε σε ένα πεδίο σκληρού ανταγωνισμού με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, οι οποίοι διαμορφώνουν τις τιμές, καθώς έχουν μεγάλες ποσότητες», περιγράφει.

Ο κ. Κατσαγκιώτης σχολιάζει ότι η ζήτηση από το εξωτερικό είναι καλή, αλλά οι τιμές είναι ακόμη καλύτερες. «Το διακύβευμα είναι ο παραγωγός του επιτραπέζιου σταφυλιού να μπορέσει να σταθεί αξιοπρεπώς», λέει.

Τιμές και εξαγωγές

Στα ξεσκέπαστα, η τιμή παραγωγού πέρασε το 1 ευρώ το κιλό. Επίσης, στα σκεπαστά ξεκινάει από 1 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσει το 1,40. Ο ίδιος δεν αποκλείει η τιμή να ανέβει ακόμη περισσότερο, καιρού επιτρέποντος. Στα άσπερμα το 70%-80% των σταφυλιών είναι σκεπαστά.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τις άλλες χρονιές η εξαγωγική δραστηριότητα έφτανε μέχρι το τέλος Νοέμβρη με αρχές Δεκέμβρη, αλλά φέτος θα τελειώσουν νωρίτερα, πιθανώς τον Οκτώβρη, λόγω πρωιμότητας.

Η χώρα στην οποία κατευθύνονται τα απύρηνα σταφύλια είναι κυρίως η Γερμανία, ενώ σταδιακή κινητικότητα υπάρχει προς την Τσεχία και την Πολωνία. Στα 45 χρόνια που δραστηριοποιείται η εταιρεία τους στις εξαγωγές διατηρούν σταθερές συνεργασίες. Η αφετηρία τους ήταν το ροζακί σταφύλι.