CLIMED-FRUIT: Ελιά, αμπέλι και εσπεριδοειδή στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μέσω καινοτόμων τεχνικών

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με πρακτικά αποτελέσματα

Τεχνικές, πρακτική εμπειρία και γνώση για καλλιέργειες, όπως οι ελιές, τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια, παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό σεμινάριο του προγράμματος CLIMED-FRUIT, την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στη συλλογή, τη μετάφραση και τη διάδοση νέων γνώσεων που ενδέχεται να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της καλλιέργειας αμπέλων, ελιών, εσπεριδοειδών και άλλων πολυετών καλλιεργειών τυπικών της Μεσογείου στην κλιματική αλλαγή.

Το σεμινάριο περιλάμβανε πολυάριθμα αποτελέσματα και καινοτόμες λύσεις που αναπτύχθηκαν από επιχειρησιακές ομάδες και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, το έργο στηρίζεται σε μια βασική ομάδα εννέα επιχειρησιακών ομάδων. Μέσω διαδικτυακών συναντήσεων, κάθε εταίρος παρουσιάζει τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της ομάδας του.

Κύριος σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η αξιολόγηση των διαφορετικών αποτελεσμάτων και πρακτικών των επιχειρησιακών ομάδων, που επωφελούνται από την τεχνογνωσία των εταίρων. Η αξιολόγηση βασίζεται σε προκαθορισμένα κριτήρια, όπως η ευκολία εφαρμογής στο πεδίο ή ο αντίκτυπος στην κλιματική αλλαγή.

Πρακτικές εφαρμογές

Στην ιστοσελίδα του έργου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών ομάδων, που αφορούν πρακτικές για τη βελτίωση του εδάφους, τη μείωση της χρήσης του νερού και των χημικών.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πρακτικές για τη χρήση της τεχνολογίας στα εσπεριδοειδή για την εφαρμογή λιπασμάτων και νερού, τη βελτίωση της παραγωγικότητας στο αβοκάντο, την αποθήκευση άνθρακα σε μεσογειακές καλλιέργειες, αλλά και νέες πρακτικές σε ελαιώνες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Όλα τα πρακτικά αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του έργου climed-fruit.eu.