Complete: Ελληνοαλβανική συνεργασία για βέλτιστες κτηνιατρικές εφαρμογές

Τα κατάλληλα εργαλεία για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και την παροχή ενός εξατομικευμένου μοντέλου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διάφορων ζωονόσων, προσφέρει το διμερές πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Complete, στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Κτηνιατρική Σχολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Τιράνων και το Αλβανικό Ταμείο Ανάπτυξης.

Στόχος είναι, μέσα από τις δράσεις του έργου, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν καινοτόμες λύσεις, οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στα συστήματα διαχείρισης των εκτροφών μηρυκαστικών, με σκοπό τη βελτίωση της υγείας και της παραγωγικότητας των ζώων, τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγόμενων προϊόντων, με ταυτόχρονη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κτηνίατρο και πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Δαδαμόγια, σκοπός είναι να γίνουν αναλύσεις δειγμάτων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, να γίνει διερεύνηση των ζωονόσων και σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ, να μπορέσει να σχεδιαστεί ένα πιο εξατομικευμένο πλάνο προληπτικής παρέμβασης για συγκεκριμένες ασθένειες.

«Ουσιαστικά, μέσα από το Complete δημιουργείται μια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης ανά περιφερειακή ενότητα και εξάγονται έγκυρα συμπεράσματα. Στόχος είναι οι κτηνοτρόφοι να σταματήσουν να δίνουν στα τυφλά κάποια φάρμακα, χωρίς να γνωρίζουν τι παράσιτα και μικρόβια έχουν στον στάβλο τους», υπογραμμίζει. Όπως λέει η ίδια, το σημαντικό με το έργο αυτό είναι ότι γίνεται αποκλειστικά και εξειδικευμένα στην ΠΔΜ, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ. Συμμετέχουν οι ΠΕ Φλώρινας, Γρεβενών και Καστοριάς.

Διαδικτυακά εργαλεία για τους κτηνοτρόφους

Εκτός των ημερίδων συμβουλευτικής προς τους κτηνοτρόφους, όπου ενημερώνονται σχετικά με το τι αποτελέσματα έχουν βρεθεί και οι κτηνίατροι του ΕΛΓΟ μπορούν και δίνουν πιο εξειδικευμένες συμβουλές, τελικός και απώτερος στόχος του Complete είναι να καταλήξει σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα προσβάσιμη από όλους τους κτηνοτρόφους, για να ενημερώνονται για την κατάσταση στην περιοχή τους σχετικά με τις ασθένειες, αλλά και να λαμβάνουν γενικότερα πληροφορίες. Με αφετηρία το συγκεκριμένο έργο, όπως και στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που έχει για την κτηνοτροφία, η περιφέρεια θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, εξελίσσοντας τις υπηρεσίες προς τους κτηνοτρόφους.

Μελετά την εφαρμογή ενός συστήματος ενημέρωσης και επαγρύπνησης για τις ασθένειες που υπάρχουν στην περιοχή τους, ώστε να λαμβάνονται και τα απαραίτητα μέτρα. «Ένα παράδειγμα που μπορώ να σας φέρω είναι ότι παρατηρείται, μέσα από κάποια δεδομένα, ότι η δραστηριότητα της σκνίπας αυτή την περίοδο είναι μεγαλύτερη.

Αυτό θα μπορούσε να φαίνεται μέσα από την πλατφόρμα και ο κτηνοτρόφος εκείνες τις ημέρες να εφαρμόζει με μεγαλύτερη επιμέλεια τα αντιπαρασιτικά. Αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να προσφέρεται και ως μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο», καταλήγει η κα Δαδαμόγια.