Copa & Cogeca: Ο κανονισμός για τα Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ απαιτεί σειρά τροποποιήσεων

Εξαίρεση μικροκαλλιεργητών, πριμ σε βιοκαλλιεργητές και πρόσθετα κίνητρα για την υιοθέτηση οικολογικών προγραμμάτων, μερικές από τις προτάσεις

Τις προτάσεις τους για την εφαρμογή των εθνικών Στρατηγικών Σχεδίων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ καταθέτουν οι οργανώσεις Copa & Cogeca, παρεμβαίνοντας σε βασικά σημεία του κειμένου της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι παρεμβάσεις τους επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στα οικολογικά σχήματα, τον ορισμό του «πραγματικού γεωργού» και στις τομεακές παρεμβάσεις των κρατών – μελών.

Ενεργός ή πραγματικός;

Οι Copa & Cogeca απορρίπτουν τον ορισμό του «πραγματικού αγρότη», όπως προωθείται, υπογραμμίζοντας πως κάθε στήριξη που παρέχει η ΚΑΠ «πρέπει να αφορά τους ενεργούς αγρότες, δηλαδή όσους παράγουν τρόφιμα, ζωοτροφές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Ωστόσο, όπως σημειώνουν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν οι αγρότες που έχουν δημιουργήσει πρόσθετες πηγές εισοδήματος για να επιβιώσουν (π.χ. αγρότες με μερική απασχόληση, αγροτουρισμός). «Πρέπει να σχεδιαστεί ένα κοινό πλαίσιο» επισημαίνουν και «ο ορισμός να μπορεί να προσαρμόζεται στις πραγματικές ανάγκες και συνθήκες των κρατών-μελών».

Μικροκαλλιεργητές

Επιπλέον, ζητούν οι μικροκαλλιεργητές να απαλλαγούν από την υποχρεωτική τήρηση απαιτήσεων και προτύπων που αφορούν το περιβάλλον και το κλίμα, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οικολογικά σχήματα

Όσον αφορά τα σχήματα για το περιβάλλον και το κλίμα (οικολογικά σχήματα), οι Copa & Cogeca στην παρέμβασή τους επισημαίνουν την ανάγκη μιας πιο αναλυτικής προσέγγισης, προκειμένου να είναι δυνατή και αποτελεσματική η εφαρμογή τους. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα οικολογικά σχήματα η συμμετοχή είναι εθελοντική για τους γεωργούς, αλλά υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη, τα οποία οφείλουν να τα περιλαμβάνουν στα Στρατηγικά τους Σχέδια.

Για τις Copa & Cogeca, τα σχήματα αυτά πρέπει να παρέχουν ουσιαστικά κίνητρα στους παραγωγούς και να βασίζονται σε μία ενιαία κεντρική (βασική) ευρωπαϊκή γραμμή. Σύμφωνα με το άρθρο 28, η στήριξη για τα οικολογικά προγράμματα χορηγείται ως ετήσια ενίσχυση ανά επιλέξιμο εκτάριο είτε ως πρόσθετες ενισχύσεις για τη στήριξη του βασικού εισοδήματος είτε ως αποζημιώσεις στους δικαιούχους για το σύνολο ή μέρος των πρόσθετων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και της απώλειας εισοδήματος από τη δέσμευση που ανέλαβαν.

Οι Copa & Cogeca απορρίπτουν την παραπάνω λογική και ζητούν ετήσια οικονομική στήριξη ανά επιλέξιμο εκτάριο ή ανά εκμετάλλευση, ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου και ανά κυψέλη, και να χορηγείται με τη μορφή κινήτρου που υπερβαίνει την αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και του διαφυγόντος εισοδήματος. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι πληρωμές πρέπει να ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο φιλοδοξίας της κάθε παρέμβασης, βάσει κριτηρίων που δεν εισάγουν διακρίσεις, ώστε να λειτουργούν ως κίνητρο για συμμετοχή.

Τομεακές παρεμβάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές οργανώσεις δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις τομεακές παρεμβάσεις που προτείνεται να συμπεριλάβουν τα κράτη-μέλη στα Στρατηγικά τους Σχέδια. Για παράδειγμα, στις παρεμβάσεις, όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά, ζητείται ο κατάλογος των περιβαλλοντικών δράσεων να διευρυνθεί, προκειμένου να δώσει πρόσθετες επιλογές στις Οργανώσεις Παραγωγών. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρατήρηση για τον αμπελοοινικό τομέα, αφού στην πρόταση της Επιτροπής δεν αναδεικνύεται η ανάγκη προσαρμογής του στην κλιματική αλλαγή.

Όσον αφορά τον τομέα του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, οι Copa & Cogeca επισημαίνουν πως η αναδιάρθρωση των ελαιώνων πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγικότητα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι επενδύσεις στη διαδικασία παραγωγής ποιοτικού ελαιόλαδου.

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στην εκπαίδευση και στις νέες τεχνολογίες. Όπως εξηγούν, τα Στρατηγικά Σχέδια πρέπει να είναι διαρθρωμένα κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες δασών θα έχουν πρόσβαση στην πιο σύγχρονη τεχνολογία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της νέας εποχής.

Δεσμεύσεις διαχείρισης

Σχετικά με τις περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης, που θα καθορίζονται στα Στρατηγικά Σχέδια, επισημαίνουν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν τα εξής: πριμοδότηση της βιολογικής γεωργίας, οικονομική στήριξη σε άλλου τύπου παρεμβάσεις φιλικές προς το περιβάλλον, όπως η αγροοικολογία, πριμοδότηση για την εγκατάσταση αγροδασικών συστημάτων, την καλή μεταχείριση των ζώων κ.ά. «Τα κράτη-μέλη μπορούν να αναπτύξουν άλλα καθεστώτα στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων με βάση τις ανάγκες τους», εξηγούν. Τέλος, αναφερόμενοι στις δεσμεύσεις, προτείνουν η ΕΕ να καθορίσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για ιδιαίτερους τύπους δεσμεύσεων, και όχι τα ίδια τα κράτη-μέλη.