Στην Μοndelez κι επισήμως η Chipita, τι κρατάει ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

Στoν έλεγχο της Mondelez International περνάει και τυπικά η Chipita, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας που γνωστοποιήθηκε αρχικά τον Μάιο του 2021 να ανακοινώνεται τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022.

Στο πλαίσιο του ντηλ η Chipita «έσπασε» σε δύο εταιρείες: Η πρώτη που αποκτά η Mondelez είναι η Chipita Global SA και περιλαμβάνει τον κλάδο ζύμης και σνακ, εκτός από την δραστηριότητα στην Ινδία. Η τελευταία , όπως και τα υπόλοιπα assets της Chipita που δεν εξαγόρασε η Mondelez, όπως η συμμετοχή με ποσοστό 95% στην αλλαντοβιομηχανία Νίκας, συγκροτούν τη δεύτερη εταιρεία, Chipita Foods το 92%της οποίας ελέγχει πλέον η Cryred , συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Mondelez International, αναφέρει ότι η συμφωνία θα ενισχύσει την παρουσία της στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπου η Chipita διατηρεί ισχυρή παρουσία και επισημαίνει τις «ισχυρές προοπτικές που διαμορφώνονται για τη δημιουργία καινοτομίας, συνδέοντας εμβληματικά brands της Mondelēz International, όπως η Cadbury και η Milka, με αγαπημένα κρουασάν και σνακ της Chipita Global S.A. όπως τα 7Days».

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του Ομίλου Olayan στην Chipita Global S.A. αριθμεί τριάντα και πλέον χρόνια, ενώ από το 2010 ο Όμιλος κατείχε πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Olayan, Camile Saba, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με τη Mondelēz, η περαιτέρω εξέλιξη της Chipita είναι σίγουρη. Προσβλέπουμε στη μελλοντική της ανάπτυξη».Ο ίδιος, αναφερόμενος στον διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita, κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος το 1986 απέκτησε για πρώτη φορά μερίδιο, στην τότε μικρή εταιρεία παραγωγής snacks με βάση το καλαμπόκι, τόνισε «Όλοι εμείς στον Όμιλο Olayan, είμαστε ευγνώμονες στον Σπύρο για την καινοτομία που έφερε, την επιμονή που επέδειξε, αλλά και τη σκληρή δουλειά του, εδώ και δεκαετίες. Η αφοσίωσή του στην Chipita παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια ακλόνητη».

Το 1991, ο κ. Θεοδωρόπουλος πρωτοπόρησε στην αγορά με τη δημιουργία συσκευασμένων προϊόντων κρουασάν, τα οποία πωλούνται πλέον σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των πωλήσεων της εταιρείας. Τις επόμενες δεκαετίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος οδήγησε σε ανάπτυξη την Chipita, διαμορφώνοντας έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αρτοσκευασμάτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με έσοδα που έφτασαν το 2020 τα $580 εκ.. Περίπου 2 δισεκατομμύρια καταναλωτές σε 56 χώρες σε όλον τον κόσμο απολαμβάνουν πλέον τα συσκευασμένα σνακ της εταιρείας.

 Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος σχολίασε: «Ήταν τιμή μου και ιδιαίτερη χαρά να συνεργαστώ όλα αυτά τα χρόνια με τον Όμιλο Olayan. Μαζί μοιραστήκαμε ένα κοινό όραμα για την Chipita και εργαστήκαμε συστηματικά, ώστε να μετατρέψουμε την Chipita στη σύγχρονη, κορυφαία στον κλάδο της επιχείρηση που είναι σήμερα. Είμαι βέβαιος για το θετικό μέλλον της Chipita και των ανθρώπων της, ως μέλος της οικογένειας της Mondelēz International».

Με 92% ο Σπ. Θεοδωρόπουλος στην Chpita Foods

Με ξεχωριστή ανακοίνωση η Chipita Foods γνωστοποιεί ότι η εταιρεία Cryred, συμφερόντων του κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου απέκτησε 80% των μετοχών της και πλέον κατέχει συνολικό ποσοστό 92%.

Η εταιρεία Chipita Foods, όπως σημειώνεται, προέκυψε από τη διάσπαση της εταιρείας Chipita Α.Ε. και κατέχει τη δραστηριότητα της τελευταίας στην Ινδία και τη συμμετοχή ύψους 95% στη Νίκας Α.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ