Δακοκτονία: Αυξάνονται οι τριετείς συμβάσεις με εργολάβους για να ξεπεραστούν τα προβλήματα

Τον Ιούνιο τοποθετούν οι περισσότεροι την ετοιμότητα για έναρξη των ψεκασμών

των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία του προγράμματος δακοκτονίας της νέας ελαιοκομικής περιόδου, αφήνοντας πίσω δύο δύσκολες χρονιές. Κατά την πρώτη, οι δακοπροσβολές και όσα τις ακολούθησαν οδήγησαν σε απώλεια ύλης που η συνολική της αξία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ. Κατά τη δεύτερη, επλήγησαν ιδιαίτερα ο ελαιώνας της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου, ενώ οι τιμές πιέστηκαν ασφυκτικά.

Οι συνθήκες του κορωνοϊού και τα μέτρα που τις συνοδεύουν προκαλούν επιπλέον φόβο για το αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα στην ώρα τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιφέρειες που προχωρούν σε αναθέσεις τριετίας στους εργολάβους για να περιορίσουν τις καθυστερήσεις.

Πάντως και από τη φετινή χρονιά δεν λείπουν τα προβλήματα στις διαδικασίες, όπως φαίνονται και από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» που ακολουθεί, ωστόσο οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα είναι έτοιμες για την έναρξη του προγράμματος τον Ιούνιο.

Προβληματίζουν οι δεσμεύσεις λόγω κορωνοϊού για την υλοποίηση του προγράμματος σε Καβάλα και Έβρο

Σύμφωνα με την κατανομή εποχικού προσωπικού στις ΔΑΟΚ για το τρέχον πρόγραμμα, στην Καβάλα αντιστοιχούν 2 τομεάρχες, 3 εργάτες ΥΕ έως 34 ημερομίσθια και 83 έως 60. Στην ΠΕ Έβρου επίσης 2 τομεάρχες, 51 άτομα έως 34 ημερομίσθια και 1 έως 60.

Η δημοσίευση της απόφασης του ΥΠΑΑΤ έγινε αρκετά έγκαιρα, στις 18 Μαρτίου, οπότε μένει να αρθούν τα όποια εμπόδια και να βρεθεί το προσωπικό. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκινά συνήθως τον Ιούνιο, η υλοποίησή του με βάση τα ισχύοντα για τον κορωνοϊό είναι αβέβαιη, ενώ και στις δυο περιοχές κατανοούν ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι καθοριστικές.

Ο γεωπόνος Θεόδωρος Μανιταράς, υπεύθυνος δακοκτονίας στη Θάσο, εκτιμά ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες, παρά τα τρία άτομα λιγότερα που εγκρίθηκαν από πέρυσι. Τη μεθεπόμενη από το Πάσχα εβδομάδα ετοιμάζονται να κάνουν την προκήρυξη, για να επιτρέψουν τη συγκέντρωση δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους, καθώς η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μόλις πέντε εργάσιμες.

Προσθέτει πως δεν γνωρίζουν εάν μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση, εξηγώντας ότι το προσωπικό είναι αποκλειστικά από τη Θάσο. Ελπίζει δε, να υπάρξει ανταπόκριση, θυμίζοντας ότι πέρυσι στις 89 θέσεις ανταποκρίθηκαν 76 άτομα, ενώ επισημαίνει ότι ο χειμώνας ήταν ηπιότερος από τον περσινό, επομένως στην περιοχή προβληματίζονται για την εμφάνιση του δάκου.

Αγ. Νικόλαος Χαλκιδικής και ίσως και Ουρανούπολη στο πρόγραμμα μετά από χρόνια

Περίπου 630.000 δέντρα θα ενταχθούν φέτος στο πρόγραμμα της Χαλκιδικής, στο οποίο συμμετέχουν οι τοπικές Κοινότητες της Γαλάτιστας, η Συκιά, το Πόρτο Κουφό και η Νικήτη στον Δήμο Σιθωνίας και η Ιερισσός, η Νέα Ρόδα και τα Πυργαδίκια στον Δήμο Αριστοτέλη.

Φέτος, μετά από χρόνια, θα ενταχθεί και η περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Σιθωνία και ενδέχεται και η κοινότητα της Ουρανούπολης στον Δήμο Αριστοτέλη. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Προγράμματος Δακοκτονίας, Στυλιανή Στραβαρίδου, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, γεωπόνων και τομεαρχών, όπως και οι διαδικασίες προκήρυξης για την πρόσληψη των εργατοτεχνιτών (παγιδοθέτες δακοπληθυσμών).

Ο διαγωνισμός για τους εργολάβους έχει πραγματοποιηθεί από προηγούμενα χρόνια απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες, ωστόσο, όπως αναφέρει, σε περιοχές όπου πέρσι είχαν σημειωθεί προβλήματα, όπως στη Μεγάλη Παναγία, φέτος θα αναλάβει τη συγκρότηση των συνεργείων η ΔΑΟΚ.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι ενδέχεται να προκύψει κάποια καθυστέρηση στην ανεύρεση ατόμων που κατέχουν πιστοποιημένες γνώσεις ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων καθότι, λόγω κορωνοϊού, δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις.

Έτοιμη δηλώνει η Λάρισα, σε αναζήτηση εργολάβου στη Μαγνησία

«Πανέτοιμη» για τη διενέργεια δολωματικών ψεκασμών δηλώνει η ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς ο ανάδοχος που τρέχει το πρόγραμμα προέκυψε από τον περσινό διαγωνισμό, με τριετή διάρκεια δράσης. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν επιλεγεί οι εργολάβοι, τα συνεργεία και το έκτακτο προσωπικό (3 γεωπόνοι, 27 με 30 παγιδοθέτες στους οποίους αναλογούν 34 έως 60 ημερομίσθια, ανάλογα με την περιοχή). «Λογικά οι ψεκασμοί θα γίνουν περί τα τέλη Ιουλίου. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και αν χρειαστεί να ξεκινήσουμε νωρίτερα, θα το κάνουμε», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης.

Αντίθετα, στη Μαγνησία, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου, για τα επόμενα δύο χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, η εκτίμηση της τοπικής ΔΑΟΚ είναι ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως.

Αναφορικά με την πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, για «τη χρηματοδότηση του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου του δάκου της ελιάς με ηλεκτρονικές παγίδες και ψεκαστικά drones» στο ΥΠΑΑΤ, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Αν και επιθυμούν την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος, γνωρίζουν πολύ καλά ότι απαιτούνται κονδύλια τα οποία δεν περισσεύουν, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Σε τέσσερις ενότητες η κάλυψη της Εύβοιας, επαναλαμβάνεται ο διαγωνισμός στη Βοιωτία

Σε λίγες μέρες η Περιφέρεια Στερεάς θα ολοκληρώσει τη διαδικασία των διαγωνισμών. Σύμφωνα με τον Σταύρο Τσελά, γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, οι διαδικασίες για παγιδοθέτηση και δολωματικούς ψεκασμούς έχουν προχωρήσει στους αναδόχους.

Συγκεκριμένα, στη Φωκίδα όλα πάνε βάσει προγράμματος, το ίδιο και στην Εύβοια, που έχει χωριστεί σε τέσσερις ενότητες. Την κάλυψη δύο γεωγραφικών ενοτήτων στο βόρειο τμήμα έχει αναλάβει ιδιώτης. Την κεντρική ενότητα ανέλαβε η Ένωση Συνεταιρισμών Ευβοίας και το νότιο τμήμα ο Συνεταιρισμός Κύμης.

Στη Βοιωτία, από την άλλη, ο διαγωνισμός των εργολάβων επαναλαμβάνεται λόγω έλλειψης συμμετοχών. «Εντός των ημερών θα ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία», τόνισε ο κ. Τσελάς.

Στη Φθιώτιδα, η οικονομική επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την παγιδοθεσία και αναμένεται να υπογραφεί η ανάθεση. «Ανοίχθηκαν οι οικονομικές προσφορές και εντός των ημερών θα προχωρήσει η ανάθεση στον δικαιούχο» αναφέρει ο Γιάννης Ζαρμπούτης, γεωπόνος της ΔΑΟΚ.

Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμες οι περισσότερες ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου

Κοινή είναι η πίστη σε όλες τις ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα είναι έτοιμοι για την καταπολέμηση του δάκου. Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Αρκαδίας, Απόστολος Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι βρίσκονται στη διαγωνιστική διαδικασία, ζητώντας έγκριση για διαπραγμάτευση με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να κλείσει ό,τι έχει μείνει αδιάθετο μετά το άνοιγμα των προσφορών. «Ευελπιστούμε μέσα στον Ιούνιο να έχουμε συμβάσεις», τόνισε.

«Εάν γίνουν δεκτά τα δικαιολογητικά και δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα, πιστεύω ότι θα είμαστε από νωρίς έτοιμοι» εκτίμησε η Μαρία Μαραθιανού, από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, καθώς εκεί η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της προσκόμισης δικαιολογητικών κατακύρωσης.

Στην περιοχή της Κορινθίας, η ΔΑΟΚ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες με τους εργολάβους και αυτές τις μέρες ολοκληρώνει και με τους παγιδοθέτες, ενώ σε ό,τι αφορά τους τομεάρχες για τη διενέργεια του προγράμματος έχουν κινηθεί διαδικασίες πρόσληψης, ανέφερε ο προϊστάμενος, Γιώργος Μουτάφης.

Στη Λακωνία, «οι διαγωνισμοί για τις παγιδοθεσίες και τους εργολάβους προχωράνε χωρίς προβλήματα», δήλωσε ο Γιάννης Ράλλης από την τοπική ΔΑΟΚ, καθώς εντός της εβδομάδας θα ανοίξουν οι δύο διαγωνισμοί. «Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, μέχρι τέλη Μαΐου θα ήμαστε έτοιμοι», υποστήριξε.

Στη Μεσσηνία, η αξιολόγηση του διαγωνισμού παγιδοθεσίας έχει προχωρήσει και μπαίνουν στην αξιολόγηση των εργολάβων ψεκασμού, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Ιωάννη Κυριακόπουλο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διαδικασία μπορεί να διευκολυνθεί μέσω της τροπολογίας, που επιτρέπει στους προσωρινούς μειοδότες να ξεκινήσουν, αν χρειαστεί.

Από τον έλεγχο της οικονομικής επιτροπής περνάνε οι συμβάσεις για παγιδοθεσίες στην Τριφυλία, ενώ οι εργολάβοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους μετά το άνοιγμα των προσφορών «και όλα προχωρούν κανονικά», ανέφερε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής της τοπικής ΔΑΟΚ, συμπληρώνοντας ότι σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί και ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις.

Τριετία θα καλύψουν από φέτος οι εργολάβοι στη Δυτική Ελλάδα

Τριετή διάρκεια θα έχει το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (έως το 2022), το οποίο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία. Την ίδια ώρα και στις τρεις ενότητες, προχωρά η διενέργεια των Ηλεκτρονικών Ανοικτών Διαγωνισμών, από τις Διευθύνσεις Οικονομικού της Περιφέρειας. O προϋπολογισμός του έργου για την περιφέρεια ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ για κάθε έτος εφαρμογής του.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, η απόφαση για τριετή διάρκεια ελήφθη για να απαλλαγούν οι υπηρεσίες από τις επαναλαμβανόμενες ετήσιες διαγωνιστικές διαδικασίες, που δρούσαν ανασταλτικά στην έγκαιρη και επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Την ίδια ώρα, όπως εκτιμά, θα υπάρξει απελευθέρωση ανθρώπινου δυναμικού και σταθερό περιβάλλον στη διαγωνιστική διαδικασία. Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε και η διαδικασία για την ανάδειξη εργολάβων.

Στην Αχαΐα, το έργο αφορά τον δολωματικό ψεκασμό 622.000 ελαιόδεντρων και χωρίζεται σε 18 περιοχές, ενώ το ίδιο πρόγραμμα στην Ηλεία αφορά πάνω από 4 εκατ. ελαιόδεντρα και έχει χωριστεί σε οκτώ ομάδες.

Φάρμακα με ελεγμένη δραστικότητα κατά του δάκου και παρακολούθηση των εργολάβων με GPS ετοιμάζει η Κρήτη

Έχοντας τα φάρμακα για τους πρώτους 1-2 ψεκασμούς, αλλά και με τις διαδικασίες σε ικανοποιητικό στάδιο σε ό,τι αφορά εργολάβους και παγιδοθέτες, μέχρι τις αρχές Μάη το αργότερο θα έχουν προκύψει οι προσωρινοί μειοδότες εργολάβοι για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Κρήτη με συμβάσεις τριετίας, εκτίμησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Μανώλης Χνάρης. Εκκρεμότητα για το νησί παραμένουν οι τομεάρχες, με τη διαδικασία να βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από τον ΑΣΕΠ. «Μέχρι 1η Ιουνίου θα είμαστε έτοιμοι» σχολίασε.

Ακόμη 2 εκατ. ευρώ έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς της Περιφέρειας, που προορίζονται για την προμήθεια φαρμάκων, αλλά και την αύξηση του αριθμού των ψεκασμών σε περιοχές που υπολείπονται, ενώ 9 επιπλέον τομεάρχες προστέθηκαν σε επίπεδο νησιού.

Αναφορικά με τα επιπλέον χρήματα, πρόσθεσε ο κ. Χνάρης, τα πιο πολλά φέτος θα διατεθούν στα φάρμακα, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός του υπουργείου πηγαίνει συνήθως πιο πίσω την προμήθειά τους, δημιουργώντας τον προβληματισμό για το εάν έχουν παραληφθεί εγκαίρως για να γίνουν οι ψεκασμοί, οι οποίοι για φέτος έχουν προγραμματιστεί σε 5-6 κατά μέσο όρο ανά περιφερειακή ενότητα.

Φέτος, θα εφαρμοστεί σε διευρυμένο βαθμό το πρόγραμμα παρακολούθησης εργολάβων. «Κάνουμε μία συνεργασία με τον ΕΛΓΟ, για να προμηθευτούμε περίπου 500-600 GPS, τα οποία θα προσαρμόζονται στα τρακτέρ και από το γραφείο θα παρακολουθείται η διαδρομή τους» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι κατά την περσινή πιλοτική εφαρμογή, προέκυψαν και πρόστιμα.

«Θεωρώ ότι θα είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί, δεδομένου ότι θα έχουμε μία όψιμη χρονιά φέτος» εκτίμησε η Ευθυμία Βυδάκη, διευθύντρια στη ΔΑΟΚ Ρεθύμνου. «Έχουμε κάνει μία επιλογή στα φάρμακα, προσπαθώντας να πάμε σε εκείνα που δεν έχουν αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα στο δάκο» ανέφερε η Μαρία Μυλωνάκη, προϊσταμένη στη ΔΑΟΚ Χανίων.

Συμβάσεις τριετούς διάρκειας και στη Λέσβο

σημερα, Μ. Πέμπτη, άνοιξε τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τους μειοδότες εργολάβους η Λέσβος, με τριετή διάρκεια από φέτος, ενώ τριετούς διάρκειας θα είναι και η παγιδοθεσία. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτυχία του προγράμματος» σχολίασε ο Γιώργος Λαγουτάρης, διευθυντής της ΔΑΟΚ, «γιατί αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να βγούμε να ψεκάσουμε και να μην περιμένουμε να έχουμε προδικαστικές προσφυγές και ενστάσεις». «Το διάστημα από μέσα Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε. «Δεν είναι καμία φορά μόνο τα λεφτά το πρόβλημα, αλλά είναι να αλλάξει ο τρόπος που γίνεται η δακοκτονία» επεσήμανε ο ίδιος, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα διεξάγεται με τον ίδιο τρόπο που γινόταν πριν από 40 χρόνια, χωρίς να λαμβάνει υπόψη δεδομένα, όπως οι βιολογικοί ελαιώνες ή το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής του σήμερα. Κατά την άποψή του, το ΥΠΑΑΤ θα πρέπει να ενσωματώσει νέες μεθόδους για την καταπολέμηση του εντόμου, όπως είναι οι ψεκασμοί με drones, πρόγραμμα που δοκιμάστηκε πέρυσι με θετικά αποτελέσματα στο νησί, αλλά και μοντέλα πρόγνωσης του δάκου, για τα οποία υπάρχει η επιστημονική γνώση, ενώ, αντίστοιχα, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και οι παραγωγοί, καθώς και οι φορείς τους.