Δανία: Διαβατήριο για τη διείσδυση στις αγορές η ευζωία των χοίρων

Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου καλούνται να σχολιάσουν τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν

Δανία: Διαβατήριο για τη διείσδυση στις αγορές η ευζωία των χοίρων
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Στην επέκταση του εθελοντικού συστήματος επισήμανσης για την καλή διαβίωση των χοίρων, ώστε να περιλαμβάνει και προϊόντα που περιέχουν χοιρινό κρέας, θέλει να προχωρήσει η Δανία.

Προς το παρόν, το σύστημα, που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της χώρας, θέτει τρία επίπεδα ευζωίας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να αποφασίσουν εάν θέλουν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για καλύτερα πρότυπα. Απαιτεί, επίσης, τη συμμόρφωση των αγροτών με ορισμένες πρόσθετες απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων, όσον αφορά τους χοίρους που προορίζονται για σφαγή.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τώρα, η κυβέρνηση της Δανίας επιθυμεί να επεκτείνει ελαφρώς το καθεστώς. Στο έγκυρο Agra Europe, σε ενημερωτικό σημείωμα της δανεζικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γίνεται λόγος για ένα νέο σχέδιο διατάγματος, με το οποίο η επισήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε προϊόντα με βάση το κρέας, τα οποία περιέχουν χοιρινό. Θα οριστεί, δηλαδή, ότι η επισήμανση ευζωίας για το χοιρινό κρέας θα πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 75% της συνολικής περιεκτικότητας σε ζωικά προϊόντα και ότι τα άλλα συστατικά ζωικής προέλευσης θα πρέπει να πληρούν τις βιολογικές απαιτήσεις. Ωστόσο, το περίβλημα, η ζελατίνη και το κολλαγόνο άλλης προέλευσης, καθώς και τα ψάρια που χρησιμοποιούνται δεν θα είναι αναγκαίο να είναι βιολογικά.

Οι ομάδες παραγωγών και εμπόρων κρέατος χαιρέτισαν το σύστημα όταν εισήχθη πέρυσι, αλλά οι οργανώσεις καταναλωτών και οι ομάδες προστασίας των ζώων υποστήριξαν ότι η θέσπιση υποχρεωτικής σήμανσης από την ΕΕ θα ήταν ένα καλύτερο μέτρο. Η ανασταλτική περίοδος για το σχέδιο διατάγματος θα εκπνεύσει την 1η Δεκεμβρίου, προκειμένου να δώσει στα άλλα κράτη-μέλη και την Κομισιόν την ευκαιρία να το σχολιάσουν. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν μελλοντικές εισηγήσεις για περαιτέρω επεκτάσεις, καθώς αρχική πρόθεση της Δανίας ήταν να προωθήσει το θέμα της επισήμανσης της ευζωίας και σε άλλα είδη, εκτός των χοίρων.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress