Δανία: Τα μινκ «βγαίνουν» από τους χώρους ταφής τους

Σοκαριστικό είναι το θέαμα στη Δανία, όπου τα εκατομμύρια βιζόν που θανατώθηκαν λόγω της μόλυνσής τους με Covid-19, μοιάζουν να «βγαίνουν» από τους τάφους τους. Τα σώματα των βιζόν έχουν εντοπιστεί να βρίσκονται έξω από τους ρηχούς λάκους που ήταν θαμμένα.

Η αστυνομία στη Δυτική Γιουτλάνδη, μια περιοχή της Δανίας όπου θανατώθηκαν εκατομμύρια βιζόν, έσπευσε να θάψει εκ νέου τα ζώα, ενώ επιμένει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές.

Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι το αμμώδες χώμα που χρησιμοποιείται για να θάψει τα βιζόν έχει αποδειχθεί πάρα πολύ ελαφρύ για να κρατήσει τα σώματά τους κάτω από το έδαφος, καθώς, λόγω των αερίων, τα νεκρά σώματα πρήζονται.

Οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι το πρόβλημα έχει εμφανιστεί σε μερικούς λάκκους, όπου τα βιζόν θάφτηκαν περίπου 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια και ότι οι τάφοι θα χρειαστεί να σκεπαστούν με περισσότερο χώμα.

Στη Δανία θανατώθηκαν 17 εκατομμύρια βιζόν. Όπως αποδείχθηκε, τα άτυχα ζωάκια κόλλησαν τον ιό από τους ανθρώπους, ο ιός μεταλλάχθηκε στον οργανισμό τους και στη συνέχεια πέρασε ξανά στον άνθρωπο.

Εν μέσω φόβων ότι ο ελαφρώς μεταλλαγμένος κορωνοϊός θα καθιστούσε τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν για την καταπολέμηση του αρχικού ιού άχρηστα, η Δανία διέταξε την ευθανασία όλων των βιζόν. Στη θανάτωση χιλιάδων βιζόν προχώρησαν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως και η Ελλάδα, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά μεταλλαγμένου στελέχους κορωνοϊού, στο οποίο μπορεί να μην ανταποκρίνονταν τα αντισώματα των προς κυκλοφορία εμβολίων.

Πηγή: ert.gr