ΔΑΟΚ Ηρακλείου: Ιδιαίτερα δύσκολη η καταπολέμηση του δάκου φέτος

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, την καταπολέμηση του δάκου τη φετινή περίοδο. Παράλληλα, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς πως η καταπολέμηση του δάκου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, κυρίως, λόγω της εξαιρετικής πρωϊμότητας που παρατηρείται, των έως σήμερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών για την ανάπτυξή του αλλά και των συνεχώς πνεόντων ανέμων που, σε πολλές περιοχές, εμποδίζουν την επίκαιρη και αποτελεσματική διενέργεια των ψεκασμών.

«Μέχρι σήμερα, σε όσες τοπικές κοινότητες έχει προκύψει ανάγκη ψεκασμού, βάσει του εγκατεστημένου δικτύου παγίδων της υπηρεσίας και υπάρχει μειοδότης εργολάβος ψεκασμών δακοκτονίας από το σχετικό διαγωνισμό, έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας» αναφέρει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Επίσης, τονίζει πως, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης, υπάρχουν ακόμα τοπικές κοινότητες στις οποίες δεν έχει ακόμα αναδειχθεί εργολάβος ψεκασμών ή παγιδοθεσίας. Στις περιοχές αυτές, σημειώνει, αναμένεται να προκύψουν άμεσα εργολάβοι, δεδομένου ότι οι διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση επαναπροκήρυξης.

Ακόμη, επισημαίνει ότι, σε αρκετές τοπικές κοινότητες, στις οποίες η υπηρεσία διαθέτει δίκτυο παγίδευσης, καταγράφονται πολύ υψηλοί δακοπληθυσμοί που φαίνεται να εμμένουν, παρά τους διενεργηθέντες δολωματικούς ψεκασμούς ενώ παράλληλα έχουν, ήδη, διαπιστωθεί κατά τόπους δακοπροσβολές στον ελαιόκαρπο.

«Δεδομένων όλων των παραπάνω και του γεγονότος ότι σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας είναι αμφίβολη, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, μεριμνώντας και οι ίδιοι για την προστασία των ελαιόδεντρων τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους» αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Τέλος, καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της υπηρεσίας, οι οποίες αποστέλλονται και στους δήμους της Π.Ε. Ηρακλείου και εφόσον το επιθυμούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία για περισσότερες πληροφορίες.