Δασμολογικές ελαφρύνσεις ζητούν οι προβατοτρόφοι του Ην. Βασιλείου σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία

γράφει ο Νίκος Τράγγαλος

Οι προβατοτρόφοι της Βρετανίας εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ζητούν την επείγουσα εφαρμογή σχεδίων για την προστασία των αγροτών από τα υψηλά δασμολόγια εξαγωγής.

Περίπου το 96% των συνολικών εξαγωγών αρνιού του Ηνωμένου Βασιλείου αποστέλλεται στην ΕΕ, αλλά χωρίς συμφωνία αποχώρησης από την Ένωση θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από την 1η Νοεμβρίου δασμοί 40%-50%, σύμφωνα με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ανησυχούν οι αγρότες

Ο Φιλ Στόκερ, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ένωσης Προβατοτρόφων (NSA), δήλωσε ότι οι αγρότες ανησυχούν για τη «ρητορική» της νέας κυβέρνησης σχετικά με το «αναπόφευκτο» της αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για τη βιομηχανία μας ανά πάσα στιγμή, αλλά στα τέλη Οκτωβρίου είναι όταν η αγορά του αρνιού κορυφώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που κατατάσσεται τρίτο στις εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ, δημιουργεί επείγουσες καταστάσεις σε ένα τέτοιο σενάριο, αναφέρει η NSA, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί τώρα ένα σύστημα στήριξης για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος που θα είχαν οι σχετικοί δασμοί του ΠΟΕ.

«Αν σε περίπτωση μη συμφωνίας χάσουμε την πρόσβαση στην ΕΕ, έστω και για μερικούς μήνες, τότε χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οι γεωργικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις εφοδιαστικής αλυσίδας δεν θα πτωχεύσουν, συνεχίζοντας τη λειτουργία τους μόλις αποκατασταθεί η πρόσβαση στην αγορά και ελπίζοντας ότι η διακοπή θα είναι όσο το δυνατόν βραχύτερη», δήλωσε ο κ. Στόκερ. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως σε περίπτωση μη συμφωνίας είναι προτιμότερο η χώρα να σταματήσει προσωρινά τις εισαγωγές για να απορροφήσει η βρετανική αγορά την εγχώρια παραγωγή που προοριζόταν για εξαγωγή. Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσπάθεια δύσκολη, εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων που προορίζονται για εξαγωγή, αλλά με σχέδιο και με τη βοήθεια των δημόσιων υπηρεσιών (ένοπλες δυνάμεις, σχολεία, νοσοκομεία) μπορεί να στεφθεί με επιτυχία, αποφεύγοντας τις καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει δασμούς που ανέρχονται στο 100% στις εισαγωγές πρόβειου κρέατος στη χώρα σε περίπτωση μη συμφωνίας. Ωστόσο, σε μια τελευταία αναφορά που δημοσιεύτηκε σε βρετανική εφημερίδα, δείχνει ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν επιθυμούν την εφαρμογή δασμών, καθώς πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στην έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υποβλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσει δασμούς που ανέρχονται στο 100% στις εισαγωγές πρόβειου κρέατος στη χώρα σε περίπτωση μη συμφωνίας

«Μια καλύτερη συμφωνία»

Πριν από την επίσκεψη στην Ουαλία στα τέλη Ιουλίου, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε για την προοπτική ευκαιριών για τους αγρότες στη μετά της εξόδου της χώρας από την ΕΕ εποχή.

Είπε ότι «θα υποστηρίζει πάντα τους μεγάλους αγρότες της Βρετανίας» και υποσχέθηκε να «βεβαιωθεί ότι το Brexit δεν θα τους βλάψει». «Αυτό σημαίνει την κατάργηση της κοινής αγροτικής πολιτικής και την υπογραφή νέων εμπορικών συμφωνιών. Ο καταπληκτικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας μας, θα είναι έτοιμος και θα συνεχίσει να πωλείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε ο Τζόνσον.

«Μόλις εγκαταλείψουμε την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, θα έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να εισαγάγουμε νέα προγράμματα στήριξης της γεωργίας και να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες θα έχουν καλύτερη συμφωνία».

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στους «The Times», οι υπουργοί προτείνουν ένα σχέδιο που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αγοράζει ζωικό κεφάλαιο σε προκαθορισμένη τιμή στο σημείο της σφαγής. Το σχέδιο λέγεται ότι εποπτεύεται από τον Μάικλ Γκοβ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ο γραμματέας Περιβάλλοντος και επικεφαλής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra), αλλά τώρα είναι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό ενός σεναρίου «χωρίς συμφωνία», το οποίο θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι 500 εκατομμύρια λίρες για την υλοποίηση.

Ο κ. Στόκερ δήλωσε ότι αυτή η πρόταση σχετίζεται με προηγούμενες συνομιλίες που είχαν με τη βιομηχανία προβάτων, αλλά διαφέρει, καθώς και για πρώτη φορά η κυβέρνηση φαίνεται να μιλά για τη στήριξη των τιμών. «Θα πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε τις σφαγές και τη διάθεση των αποθεμάτων, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στο πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τις τιμές και να στηρίξουμε την καλή λειτουργία της αγοράς», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας, ο διευθύνων σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Προβατοτρόφων δήλωσε: «Θα ήθελα να καλωσορίσω αυτό που είπε ο κ. Τζόνσον, αλλά όπως πάντα ο διάβολος είναι στις λεπτομέρειες. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την εκτροφή προβάτων είναι ισχυρές και πρέπει να προστατεύσουμε τη βιομηχανία μας σε μια δύσκολη περίοδο.»

Εν τω μεταξύ, ο Ουαλός υπουργός, Alun Cairns πρότεινε ότι μελλοντικά οι παραγωγοί αρνιών θα μπορούσαν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία. «Θα έλεγα ότι προσπαθούμε να πετύχουμε μια συμφωνία και ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι σημαντική για εμάς, αλλά υπάρχουν αγορές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε σε βρετανικό ραδιοσταθμό.

  • ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ
  • Brexit