Δε συνδέεται με το Αρκαλοχώρι ο χθεσινοβραδινός σεισμός 5,1 ρίχτερ στην Κρήτη – καθησυχασμός για τους πολλούς μετασεισμούς

Σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις δέκα χθες το βράδυ στην Κρήτη. Η δόνηση σύμφωνα με το εργαστήριο σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν 48 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο στην περιοχή της Μεσαράς και είχε εστιακό βάθος 2 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Kατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, με επίκεντρο τη Μεσαρά. Στην περιοχή επικρατεί ανησυχία, εξαιτίας της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας. Για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανακοίνωσε πως θα παραμείνουν σήμερα κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για λόγους ασφαλείας και προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

“Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και εκδηλώθηκε σε χερσαίο χώρο και γι αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός”, λέει στη Νέα Ματιά ο καθηγητής Γεωφυσικής και Δ/ντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού Γης & Καταστροφών του ΕΛΜΕΠΑ, Φίλιππος Βαλλιανάτος, για τη νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5.1 Ρίχτερ που σημειώθηκε δύο λεπτά πριν τις 10 το βράδυ της Πέμπτης 18 Μάη, με επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Μοιρών.

“Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ώρες. Ήδη καταγράφονται μετασεισμοί της τάξεως των 2,5 και 3 Ρίχτερ” αναφέρει, και συμπληρώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρξε τις τελευταίες 10 μέρες προσεισμική δραστηριότητα.

Όπως ξεκαθαρίζει, πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο από αυτό του Αρκαλοχωρίου που έδωσε τον μεγάλο σεισμό των 5.8 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου, το 2021.

“Η περιοχή δεν έχει σχέση με αυτήν που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για διαφορετική περιοχή και για γνωστά, χαρτογραφημένα ρήγματα που έδωσαν τον αποψινό σεισμό των 5.1 Ρίχτερ, αλλά και τα 4,2 Ρίχτερ χθες ” καταλήγει ο καθηγητής.

Η ανάρτηση Παπαδόπουλου

Από τη μεριά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του αναφέρει σχετικά:

“Δυνατός σεισμός στη νότια Κρήτη μεγέθους 5,1 στις 21.58. Επίκεντρο σε χερσαίο χώρο 10 χλμ νοτιοδυτικά των Μοιρών. Προηγήθηκαν μερικοί μικρότεροι σεισμοί και χθες έγινε σεισμός μεγέθους 4,2 στην ίδια εστία. Επιβάλλεται πολύ προσεκτική παρακολούθηση και αξιολόγηση από τους επιστήμονες και μέτρα προστασίας από τις τοπικές αρχές, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.“

Τσελέντης: “Λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς – πιθανότατα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός”.

Σχετική ανάρτηση είχαμε και από τον σεισμολόγο Άκη Τσελέντη (η οποία στην συνέχεια ενημερώθηκε με επιπλέον στοιχεία):

«Αποτελεί συνέχεια τις ακολουθία που ξεκίνησε πριν δύο ημέρες. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή στη περιοχή υπάρχουν αρκετά ρήγματα διατηρώ μια επιφύλαξη.

Το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε είναι πλαγιοκατακόρυφο με διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Κατά πάσα πιθανότητα το Βόρειο τμήμα του «έπεσε» σχετικά με το Νότιο. ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέση με το Αρκαλοχώρι ούτε με το Ηράκλειο. Λόγο της μικρής απόστασης όμως από το Ηράκλειο και του μηχανισμού γένεσης έγινε πολύ αισθητό, όπως θα γίνουν και οι αναμενόμενοι (ΜΕΤΑ)σεισμοί.

Λόγω του κακού δομικού ιστού της περιοχής απαιτείται προσοχή και αν τα οικήματα είναι παλιά ειδικά τα πετρόχτιστα ας τα αποφεύγουμε.

Τις επόμενες ώρες λόγω του μικρού εστιακού βάθους θα καταλάβετε πολλούς μετασεισμούς.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ»

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, neamatia.gr