Η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ρεύμα σε αγροτικά αντλιοστάσια

Η ιστορία των οχλήσεων και των απειλών από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προς τους αγρότες με ληξιπρόθεσμα χρέη επαναλαμβάνεται. Η ΔΕΗ μεσούντος του θέρους αναθέτει σε δικηγορικά γραφεία να συγκεντρώσουν οφειλές, απειλώντας τους αγρότες ότι θα κόψουν το ρεύμα σε αγροτικά αντλιοστάσια.

Ο Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, σχολιάζει ότι οι λογαριασμοί για τα αγροτικά τιμολόγια έρχονται όπως και για τα οικιακά, ανά δύο ή τρεις μήνες, ανάλογα με την παροχή. «Υπάρχει μια πάγια τακτική οι αγρότες να πληρώνουν μία φορά τον χρόνο τον λογαριασμό τους, γιατί τους εξυπηρετεί. Ο λόγος είναι ότι μέσα στον χειμώνα παίρνουμε τα χρήματα και μπορούμε να εξοφλούμε το ετήσιο ποσό. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ αναθέτει σε δικηγορικά γραφεία των Αθηνών να ξεκινούν τα τηλεφωνήματα σε παραγωγούς κατακαλόκαιρο και να συνεχίζουν και το φθινόπωρο, έως ότου εξοφληθούν οι λογαριασμοί».

Ο κ. Μποτρότσος τονίζει ότι αυτό είναι αδύνατο, γιατί οι τραπεζικοί λογαριασμοί των περισσότερων αγροτών δεν έχουν χρήματα. «Οι περισσότεροι περιμένουν να πάρουν τα χρήματα από την παραγωγή είτε από τις επιδοτήσεις, κι αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο μέσα στον χειμώνα». Προσθέτει ότι τα αγροτικά αντλιοστάσια αφορούν συνήθως ομάδα αγροτών οι οποίοι πρέπει να συντονιστούν για να πληρώσουν. Και ο ίδιος συμμετέχει σε γεώτρηση με πέντε άτομα.

«Στο τέλος της χρονιάς, αφού έχουν ολοκληρωθεί τα ποτίσματα, κάνουμε την πρόσθεση και βλέπουμε το ποσό που αναλογεί στον καθένα. Είναι αδύνατον να συνεννοούμαστε έξι φορές τον χρόνο πέντε και βάλε άτομα και να ελέγχουμε πόσο ποτίσαμε». Στις εγγενείς δυσκολίες προσθέτει το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία που είναι αδύνατον να γίνει σε μια περίοδο που οι καλλιέργειες έχουν ανάγκη από μεγάλη φροντίδα, με ποτίσματα, λίπανση, θρέψη κ.λπ.

Τα τηλεφωνήματα προκαλούν ενόχληση και ανησυχία στους παραγωγούς, καθώς τους απειλούν με διακοπή ρεύματος και μάλιστα σε μια περίοδο που οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. «Ελπίζουμε να μείνουν μόνο στις απειλές γιατί αν προχωρήσουν σε διακοπή πάνω στα ποτίσματα θα κινηθούμε διαφορετικά ως Σύλλογος, αν και προτιμούμε να λύνουμε τα θέματα με διάλογο», σχολιάζει.

Τονίζει ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτή η ιστορία και τα αγροτικά τιμολόγια να πληρώνονται μία φορά τον χρόνο.