Δείκτης FAO: Με «επικεφαλής» το κρέας παίρνουν ξανά τα πάνω τους οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Μια ελαφριά μηνιαία άνοδο (+0,3%) κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων τον Απρίλιο, κυρίως χάρη στο κρέας και σε μικρότερο βαθμό στα φυτικά έλαια και τα δημητριακά, τα οποία αντιστάθμισαν τις πτώσεις σε ζάχαρη και γαλακτοκομικά.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 119,1 μονάδες τον Απρίλιο, βάζοντας τέλος σε ένα τρίμηνο πτωτικής πορείας. Κάπως έτσι, ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα 7,4% υψηλότερα σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι.

Όπως ανέφερε ο FAO, οι τιμές του κρέατος ήταν 1,6% υψηλότερες από ό,τι τον Μάρτιο, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο στην κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονται μόλις κατά 0,4% εκείνων του Απριλίου του 2023. Την τάση καθοδήγησε το κοτόπουλο, οι τιμές του οποίου «υποστηρίχθηκαν από τις σταθερές εισαγωγές από χώρες της Μέσης Ανατολής εν μέσω των συνεχιζόμενων προκλήσεων για την παραγωγή που προέρχονται από κρούσματα της γρίπης των πτηνών», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού. Οι παγκόσμιες τιμές του βοδινού και του πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν κι εκείνες, ενώ, στον αντίποδα, πτώση σημείωσε το χοιρινό.