Δείκτης FAO: Πτώση για τις διεθνείς τιμές τροφίμων τον Δεκέμβριο
✱ Στη ζάχαρη η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση
Με πτωτική τάση ολοκλήρωσε την πορεία του για το 2023 ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών που αποτυπώνει τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως. Οι τιμές των βασικών προϊόντων αγροδιατροφής στο καλάθι του καταναλωτή μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στις διεθνείς τιμές της ζάχαρης, όπως ανέφερε ο FAO.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης βρέθηκε κατά μέσο όρο στις 118,5 μονάδες τον τελευταίο μήνα του 2023, όντας μειωμένος κατά 1,5% από τον Νοέμβριο και κατά 10,1% από τον Δεκέμβριο του 2022.
Οι επιμέρους κατηγορίες
Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO κινήθηκε ανοδικά κατά 1,5% σε σχέση με τον μήνα Νοέμβριο, καθώς οι τιμές του σιταριού, του καλαμποκιού, του ρυζιού και του κριθαριού αυξήθηκαν, εν μέρει αντανακλώντας τις υλικοτεχνικές αναταραχές που εμπόδισαν τις αποστολές από μεγάλες εξαγωγικές χώρες.
Ως προς το σύνολο της χρονιάς, ο δείκτης παρέμεινε 15,4% κάτω από τον μέσο όρο του 2022, χάρη στις καλά εφοδιασμένες παγκόσμιες αγορές, αν και ο υποδείκτης τιμών ρυζιού κατέγραψε αύξηση 21%, κυρίως λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο του φαινομένου El Nino και στον απόηχο των εξαγωγικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ινδία.
Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO σημείωσε πτώση 1,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας τις υποτονικές αγορές φοινικελαίου, σόγιας, ελαιοκράμβης και ηλιελαίου, με το σογιέλαιο να επηρεάζεται ιδιαίτερα από την επιβράδυνση της ζήτησης από τον τομέα του βιοντίζελ, καθώς και από τις βελτιούμενες καιρικές συνθήκες σε μεγάλες παραγωγούς περιοχές της Βραζιλίας. Συνολικά, για το 2023, ο δείκτης κυμάνθηκε σε επίπεδα 32,7% κάτω από αυτά της προπέρσινης χρονιάς. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης υποχώρησε κατά 16,6% από τον Νοέμβριο, φθάνοντας σε χαμηλό εννεαμήνου, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά 14,9% τη μέση τιμή του Δεκεμβρίου του 2022.
Η βουτιά στις τιμές ζάχαρης οφείλεται κυρίως στον ισχυρό ρυθμό παραγωγής στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με τη μειωμένη χρήση ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή αιθανόλης στην Ινδία.
Ο δείκτης τιμών κρέατος υποχώρησε 1% σε μηνιαία βάση, όντας σε επίπεδα 1,8% χαμηλότερα αυτών του προπέρσινου Δεκεμβρίου, επηρεασμένος από την επίμονα χαμηλή ζήτηση από την Ασία για εισαγωγές χοιρινού κρέατος. Ίδια τάση παρατηρήθηκε και σε βοοειδή και πουλερικά, ενώ, στον αντίποδα, οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος αυξήθηκαν ενόψει των εορτών.
Τέλος, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων κατέγραψε άνοδο 1,6% από τον Νοέμβριο, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 16,1% της τιμής του προπέρσινου Δεκέμβρη. Η μηνιαία αύξηση τροφοδοτήθηκε από τις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο και το τυρί, που ευνοήθηκαν από τις ισχυρές εγχώριες πωλήσεις στη Δυτική Ευρώπη, ενόψει της εορταστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές οδήγησε σε άνοδο το πλήρες γάλα σε σκόνη.