Η ΕΕ επαναφέρει δασμούς στις εισαγωγές ζάχαρης και αυγών από την Ουκρανία

02/07/2024
1' διάβασμα
i-ee-epanaferei-dasmous-stis-eisagoges-zacharis-kai-avgon-apo-tin-oukrania-83833
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 1 Ιουλίου, ότι τα δύο προϊόντα δεν θα απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και ποσοστώσεις, αρχής γενομένης από σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου, δεδομένου ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο που καθορίζεται από τον κανονισμό για τα εμπορικά οφέλη για το Κίεβο.
 
Από το 2022, η ΕΕ έχει θέσει σε ισχύ Αυτόνομα Εμπορικά Μέτρα (ΑΤΜ), απελευθερώνοντας τις εισαγωγές από την Ουκρανία για να τη βοηθήσει στην πολεμική της προσπάθεια.

Η εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων, ιδίως στις παραμεθόριες χώρες της ΕΕ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία), και οι επακόλουθες κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών, οδήγησαν την ΕΕ να ενεργοποιήσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα περιλαμβάνουν ρήτρα για την αυτόματη επαναφορά δασμών εάν οι εισαγωγές «ευαίσθητων προϊόντων» (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) υπερβούν τον μέσο όγκο μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2021 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
 
Η βρώμη ήταν το πρώτο προϊόν για το οποίο ενεργοποιήθηκε το μέτρο, στις 18 Ιουνίου.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 5 Ιουνίου 2025, η Ουκρανία θα μπορεί να εξάγει τα πέντε δωδέκατα του ορίου που έχει καθοριστεί για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης, γεγονός που αντιστοιχεί σε 109.438 τόνους ζάχαρης και 9.662 τόνους για τα αυγά.
 

Η ΕΕ βάζει έκτακτο φρένο στις εισαγωγές βρώμης από Ουκρανία