Δείκτης FAO: Σε σταθερά επίπεδα οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Μόλις στο 0,3% η επιπλέον επιβάρυνση στο καλάθι του καταναλωτή σε σχέση με πέρσι

Σε σταθερά επίπεδα διατηρήθηκε για τον μήνα Νοέμβριο ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 135,7 μονάδες, από 135,9 τον Οκτώβριο, εν μέσω πτώσης στις διεθνείς τιμές των δημητριακών, του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της συμφωνίας για παράταση του καναλιού εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο FAO επισημαίνει ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σηματοδοτούν την όγδοη συνεχόμενη μηνιαία πτώση από το υψηλό ρεκόρ του Μαρτίου, έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι χαμηλότερες τιμές για τα σιτηρά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα τον Νοέμβριο αντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές για τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη, αναφέρει ο Οργανισμός.

Η ελαφριά πτώση του Νοεμβρίου φέρνει πλέον τον δείκτη τροφίμων του FAO μόλις 0,3% πάνω από τα επίπεδα που βρισκόταν έναν χρόνο νωρίτερα, σηματοδοτώντας μια άτυπη επιστροφή στην κανονικότητα, την οποία βέβαια δεν βλέπει στην πράξη ο Έλληνας καταναλωτής στα ράφια των εγχώριων σούπερ μάρκετ.