Δείκτης FAO: Σε χαμηλό διετίας επέστρεψαν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων

Σε χαμηλό διετίας υποχώρησαν εκ νέου οι παγκόσμιες τιμές των βασικών αγροδιατροφικών προϊόντων τον Αύγουστο. Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 121,4 μονάδες για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ο δείκτης είχε σκαρφαλώσει στην τιμή 124, σηματοδοτώντας μια πρώτη ανάκαμψη της ακρίβειας μετά το χαμηλό διετίας του Ιουνίου. Όμως, αυτή η τάση αποδείχθηκε πρόσκαιρη, με τις τιμές να επανέρχονται σε πτωτική τροχιά τον Αύγουστο, καθώς η μείωση του αντίτιμου στα περισσότερα προϊόντα αγροδιατροφής αντιστάθμισε τις αυξήσεις σε ρύζι και ζάχαρη. Έτσι, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2021, υπολειπόμενος πλέον κατά 24% του ιστορικού υψηλού ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2022, υπό τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η πτώση του δείκτη του FAO αντανακλά τις μειώσεις των τιμών στα γαλακτοκομικά προϊόντα (-4%), στα φυτικά έλαια (-3,1%), στο κρέας (-3%) και στα σιτηρά (-0,7%), παρά την άνοδο του ρυζιού (+9,8%) σε υψηλό δεκαπενταετίας μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία, όπως ανέφερε ο Οργανισμός.