Δεκαπενθήμερο δράσεων από τη ΦΙΛΑΙΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου και Ελιάς

Εγκαινιάζοντας παράλληλα την είσοδό της Λέσχης στην ψηφιακή εποχή

Δεκαπενθήμερο δράσεων από τη ΦΙΛΑΙΟΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου και Ελιάς

Με ένα 15ήμερο δράσεων (16-30/11/20) η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιολάδου και Ελιάς, εγκαινιάζοντας παράλληλα την είσοδό της στην ψηφιακή εποχή.

Τα Μέλη και οι Φίλοι της Λέσχης, είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο του θεσμού “ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΕΛΙΑΣ 2020”:

  • να παρακολουθήσουν τη “ζωντανή” ψηφιακή εκδήλωση  «ΕΛΙΑ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ” με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και τεχνοκρατών.

Τέσσερις προσωπικότητες  του ελαιοκομικού – και όχι μόνον – τομέα ανέλυσαν τις πτυχές της επιρροής του εθνικού μας δένδρου, στην Οικονομία, τη Διατροφή, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον.

Η καθηγήτρια της Ιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας Αντωνία Τριχοπούλου, παρουσίασε τη σχέση των ελαιοκομικών προϊόντων με  τη Μεσογειακή Διατροφή, και του δέντρου της Ελιάς με το περιβάλλον.

Ο Πρόεδρος της ΦΙΛΑΙΟΣ Γρηγόρης Αντωνιάδης παρουσίασε την πορεία του ελληνικού ελαιολάδου στον 21ο αιώνα, καθώς και την παρουσία της Λέσχης στα δρώμενα του τομέα τα τελευταία 22 χρόνια.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης του BCA College of Athens και Επιτετραμμένο Μέλος Δ.Σ. της ΦΙΛΑΙΟΣ Μάκης Φωκάς αναφέρθηκε στον Πολιτισμό του δέντρου της Ελιάς και των προϊόντων της.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΦΙΛΑΙΟΣ, Καθηγητής Γεώργιος Ζακυνθινός παρουσίασε τον κλάδο ανάπτυξης προϊόντων με βάση το ελαιόλαδο και την ελιά και αναφέρθηκε στη διεθνή αγορά και κατά πόσο αυτή αποτελεί πρόκληση για τα ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.

Την εκδήλωση τίμησαν με ζωντανές συνδέσεις και την αποστολή μηνυμάτων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ & ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς.

  • να παρακολουθήσουν Θεματικούς Διαλόγους, στο πλαίσιο του θεσμού FILAIOS TALKS.

Στον πρώτο Θεματικό Διάλογο οι κ.κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης, Πρόεδρος της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ και Νίκος Χαραλαμπίδης Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της GREENPEACE συζήτησαν για την Ελιά, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

Στον δεύτερο Θεματικό Διάλογο ο διακεκριμένος Καθηγητής και Πρόεδρος του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Οξειδωτικού Στρες Απόστολος Κυριτσάκης και η ελαιοπαραγωγός και ιδρύτρια της εταιρίας Golden Tree Bio Organic Olive Oil Ελένη Ζώτου συζήτησαν για τις φαινόλες στην παραγωγή ελαιολάδου και το ρόλο τους στην υγεία.

Στον τρίτο Θεματικό Διάλογο οι κ.κ. Νίκος Μιχαλίτσης, Επικοινωνιολόγος Μ.Α. και Managing Director της εταιρείας Hop On Communications και Αντώνης Ζεάκης, General Manager της εταιρείας Upthink Digital Agency συζήτησαν για τα παραδοσιακά και σύγχρονα μοντέλα επικοινωνίας του ελαιοκομικού τομέα.

  • να συμμετάσχουν στο Challenge #MySaladPostByFilaios, μία πρόσκληση της διακεκριμένης σεφ και συγγραφέως Μαρίας Εκμεκτσίογλου, δράση η οποία συνεχίζεται έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Οι φίλοι του ελαιολάδου και της Λέσχης δημιουργούν την αγαπημένη τους σαλάτα, τη φωτογραφίζουν, την «ανεβάζουν» στη σελίδα Facebook της ΦΙΛΑΙΟΣ, αναφέροντας το ελαιόλαδο που χρησιμοποίησαν, τύπο ελαιολάδου ή και εμπορικό όνομα, διεκδικώντας, με κλήρωση, το ελαιόλαδο των γιορτών! Πέντε τυχερές-τυχεροί κερδίζουν από πέντε (5) λίτρα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.