Δεν βιάζονται να αναπληρώσουν το στοκ τους σε σκληρό σιτάρι οι μύλοι

Μια άτυπη διελκυστίνδα μεταξύ πωλητών (δηλαδή, εμπόρων) και αγοραστών (δηλαδή, μύλων) βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες στην εγχώρια αγορά του σκληρού, με φόντο την απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού που πυροδότησε η κρίση του κορωνοϊού.

Η τάση των νοικοκυριών για αποθεματοποίηση βασικών ειδών διατροφής και δη μακράς συντήρησης, όπως είναι τα άλευρα και τα ζυμαρικά (σ.σ. αύξηση 141,9% και 140,1% αντίστοιχα στην αξία πωλήσεων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ την εβδομάδα πριν από την Καθαρά Δευτέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Nielsen) έχει ενισχύσει διεθνώς το ενδιαφέρον για σιτάρια, καθώς οι βιομηχανίες σπεύδουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, πολύ συχνά «τρώγοντας» από τα αποθέματα πρώτης ύλης που είχαν χτίσει το προηγούμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι έμποροι έχουν «διώξει» τον μεγαλύτερο όγκο σιταριών της περσινής σοδειάς, δεν βιάζονται να πουλήσουν τις τελευταίες ποσότητες και, εκτιμώντας ότι η αύξηση της κατανάλωσης σε επίπεδο λιανικής σύντομα θα αποτυπωθεί στις προσφερόμενες τιμές, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με οτιδήποτε λιγότερο από 280 ευρώ/τόνος.

Από την πλευρά τους, οι μύλοι, αν και επί του παρόντος καλυμμένοι, δεν θα έλεγαν «όχι» στην αναπλήρωση ενός τουλάχιστον μέρους του στοκ που κατανάλωσαν τις προηγούμενες εβδομάδες, θέτουν ωστόσο τον πήχη της τιμής αρκετά χαμηλότερα.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 27 Μαρτίουαποκτήστε την και ψηφιακά!