«Δεν φταίει η Ν. Αφρική για την κατρακύλα των ισπανικών πορτοκαλιών» λέει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Δεν βρέθηκε αποδεικτικό στοιχείο ότι οι εμπορικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ισπανία κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν στα εσπεριδοειδή οφείλονται σε αθρόες εισαγωγές από τη Ν. Αφρική».

Με αυτήν τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την εξέταση σχετικής καταγγελίας των Ισπανών συντάσσεται η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας, ακόμη, πως «ενώ οι εισαγωγές πορτοκαλιών από τη Ν. Αφρική το 2018 ήταν αυξημένες κατά 5% σε σύγκριση με το 2017, οι εισαγωγές κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήταν σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής συνεργασίας, συμφωνία ανταγωνιστική κατά τον ισχυρισμό (σ.σ. της Ισπανίας) προς την παραγωγή της ΕΕ (από 16/10/2018 μέχρι 30/11/2018), ήταν κατά 39% λιγότερες από εκείνες του 2017 και αντιπροσώπευαν μόλις το 2% των ετήσιων εισαγωγών.

Σύμφωνα, δε, με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι εισαγωγές του 2019 από τη Ν. Αφρική αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2018 κατά 9%-10%». Το Κοινοβούλιο εκτιμά πως η δύσκολη κατάσταση στην αγορά εσπεριδοειδών της Ισπανίας οφείλεται σε επιμέρους συνθήκες της παραγωγής στην ΕΕ κατά την πρώτη περίοδο της σεζόν, όπως ήταν η μεγάλη παραγωγή, η καθυστέρηση στη συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών, η αφθονία μικρών μεγεθών, η χαμηλή ζήτηση λόγω των υψηλών για τις αρχές φθινοπώρου θερμοκρασιών και τα συγκοινωνιακά προβλήματα στη Γαλλία.

Οι δε επιπτώσεις αυτών των δεδομένων δεν στάθηκε δυνατό να αντιμετωπιστούν λόγω χαμηλού βαθμού οργάνωσης εκ μέρους των παραγωγών, αποφαίνεται η Επιτροπή. Συμπερασματικά, προτείνεται στην ισπανική πλευρά να κάνει χρήση των εργαλείων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, προκειμένου οι παραγωγοί να βελτιώσουν τη θέση τους, και του προγράμματος βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής της επαρχίας της Βαλένθια για επενδύσεις σε νέες ποικιλίες ή αναδιάρθρωση των κτημάτων.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι προτρέπει στη δημιουργία οργανώσεων παραγωγών για τον καλύτερο σχεδιασμό της παραγωγής και τη βελτίωση της διαπραγματευτικής τους θέσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.