«Δεν βιάζεται» για συμφωνία με Κίνα ο Τραμπ, αγωνιούν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς

-Διαφήμιση-

γράφει ο Νίκος Τράγκαλος

Ο Αμερικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν βιάζεται» να οριστικοποιήσει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ενώ διαπραγματευτές από τις δύο χώρες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον, με τις συζητήσεις να αναμένεται να τραβήξουν και μετά το πέρας αυτής της εβδομάδας.

Σε μια σειρά από αναφορές του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την απόφασή του να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι η Κίνα για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας πληρώνει ήδη δασμούς 25%, αξίας 50 δισ. δολαρίων και δασμούς 10% για άλλα προϊόντα. Επίσης, ανέφερε ότι τα προϊόντα με δασμούς 10% θα αυξηθούν σε 25%, προσθέτοντας ότι και άλλα 325 δισ. δολάρια αγαθών, που αυτήν τη στιγμή δεν επιβαρύνονται με δασμούς, θα ταξινομηθούν στη δασμολογική κλάση του 25%.

Ο αυτάρεσκα προκλητικός Τραμπ πρόσθεσε πως οι δασμοί που καταβάλλονται στις ΗΠΑ έχουν ελάχιστες επιπτώσεις στο κόστος των προϊόντων, το οποίο επιβαρύνεται η Κίνα. Το σήριαλ Κίνας-ΗΠΑ παρακολουθούν με αγωνία οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς, καθώς έχει αντίκτυπο – ντόμινο στη διεθνή εμπορική σκακιέρα και αποτελεί δείκτη εξελίξεων στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.