Μέχρι το τέλος του μήνα στελεχώνεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Τη στελέχωση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) μέχρι το τέλος του μήνα προανήγγειλε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Όπως τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ, μετά τη σύσταση του Οργανισμού στη Θεσσαλία θα ακολουθήσει η Περιφέρεια Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουλίου υπεγράφη από το ΥΠΑΑΤ η σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης που αφορά τη διαχείριση των υδάτων της Κρήτης, την οποία και θα «τρέξει» –όπως και στη Θεσσαλία– η ολλανδική εταιρεία HVA, με δωρεά της χρηματοδότησης της μελέτης από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΑΕ.
Αναφερόμενος στο φλέγον θέμα της ξηρασίας και της ανομβρίας που απειλεί την αγροτική παραγωγή, ο υπουργός τόνισε: «Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου και θα πω ότι ο Daniel στη Θεσσαλία ήταν η μεγάλη αφορμή προκειμένου να δημιουργηθεί, σιγά σιγά, ένας μηχανισμός διαχείρισης των υδάτινων πόρων, κυρίως για να διασφαλίσουμε την επάρκεια της άρδευσης, αλλά βεβαίως και για να θωρακιστούμε ταυτόχρονα με αντιπλημμυρικά έργα».
Ο ΥπΑΑΤ πρόσθεσε πως, σε επίπεδο περιφερειών, ιδίως εκεί που υπάρχουν τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού, θα πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός φορέας διαχείρισης. «Το θέμα της διαχείρισης του νερού μπορεί αυτήν τη στιγμή να απαιτεί άμεσες και δραστικές λύσεις, πρέπει όμως να το δει κανείς σε μια μεσομακροπρόθεσμη προοπτική. Γνωρίζουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πάρα πολύ χαμηλά, ξέρουμε ότι μαζί με την έλλειψη νερού έχουμε και τα πλημμυρικά φαινόμενα, που λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι όλο και πιο συχνά, και ξέρουμε ότι αν δεν υπάρξει, πλέον, ένας κεντρικός μηχανισμός, ο οποίος σιγά σιγά θα μπορεί να βάλει μια τάξη και στη διαχείριση και στον εμπλουτισμό των υδάτων, αλλά βεβαίως και στην ίδια την αντιπλημμυρική προστασία, δεν θα μπορέσουμε στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα», ξεκαθάρισε.
«Ο ΟΔΥΘ ιδρύθηκε και στελεχώνεται προκειμένου να διαχειρίζεται το νερό σε μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας
Και συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ήδη ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, που στελεχώνεται μέχρι το τέλος του μήνα, προκειμένου να διαχειρίζεται το νερό σε μια από τις πλέον παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας».
Εγγειοβελτιωτικά έργα ΣΔΙΤ, ύψους 4 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα στην Κρήτη, στον τομέα των υδατικών πόρων, μέσα από το ΠΑΑ 2014-2022 υλοποιούνται περισσότερα από 180 μικρά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Επίσης, αντίστοιχα έργα χρηματοδοτούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα «ΥΔΩΡ 2.0», ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), από τις οποίες προκύπτει το μέγιστο δυνατό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά τη μόχλευση πόρων.
Σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των μεγάλων έργων που θα υλοποιηθούν, ο κ. Τσιάρας τόνισε πως «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές», επισημαίνοντας πως, όσον αφορά τα σημαντικά και μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, απαιτούνται για την ολοκλήρωσή τους 3 έως 4, ή ακόμα και 5 χρόνια. «Μιλάμε για μεγάλα φράγματα και με αντιπλημμυρική προστασία, για ταμιευτήρες νερού, για μεταφορές νερού με αλλαγές στον ρου ποταμών. Με βάση το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οι μελέτες από την Πολιτεία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, θα πρέπει να πούμε ότι τα μεγάλα έργα χρειάζονται τουλάχιστον μία τριετία. Εκτιμώ ότι το 2029 θα έχουμε την παράδοση τέτοιων μεγάλων σημαντικών έργων που θα λύσουν μια και καλή το μεγάλο ζήτημα της λειψυδρίας», ανέφερε ο ΥπΑΑΤ.
Προτεραιοποίηση έργων
Τέλος, ο κ. Τσιάρας γνωστοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται συχνές συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τα θέματα διαχείρισης των υδάτων, με στόχο την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης και συνδυαστικής πολιτικής στον αρδευτικό και αντιπλημμυρικό τομέα, που έχει, όπως είπε, τεράστια σημασία για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής.
«Υπάρχει συνέργεια των δυο υπουργείων και γίνονται πολύ συχνά συσκέψεις το τελευταίο χρονικό διάστημα, με σκοπό τον σχεδιασμό και την προτεραιοποίηση των έργων. Όταν θέλουμε να μπούμε σε ένα σύγχρονο μοντέλο του πρωτογενούς τομέα, προφανώς αυτά τα προβλήματα της άρδευσης και της επάρκειας νερού θα πρέπει να έχουν λυθεί, γιατί επηρεάζουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και την επισιτιστική επάρκεια», υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.