Ροδόπη: Οι αγρότες ζητούν απαντήσεις για τις συνεχείς φωτιές «από άγνωστη αιτία»
Την αγωνία τους μεταφέρουν παραγωγοί της παραλιακής ζώνης της Ροδόπης, καθώς παρατηρούν επί χρόνια να εκδηλώνονται φωτιές σε χωράφια, κοντά σε στύλους της ΔΕΗ. Πρόκειται για νέους ανθρώπους, που δίνουν μάχη με τα καιρικά φαινόμενα, την αλλαγή του κλίματος, τις τιμές των προϊόντων και την αύξηση στα αγροεφόδια. Ταυτόχρονα, γίνονται «εθελοντές πυροσβέστες» στα χωράφια τα δικά τους και των γειτόνων τους.
Εντούτοις, οι αγρότες έρχονται ενίοτε αντιμέτωποι με την καχυποψία, ακόμη και της Πυροσβεστικής, τη στιγμή που προσπαθούν να περιορίσουν μια φωτιά, όταν την αντιλαμβάνονται, με τα μέσα που διαθέτουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άμεσο όργωμα για να μην εξαπλωθεί η φωτιά, γνωρίζοντας ότι μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να καταστραφούν καλλιέργειες και εξοπλισμός. Οι ίδιοι ζητούν συντήρηση στα παλιά δίκτυα της ΔΕΗ και έρευνα για τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών.
Στο ίδιο έργο θεατές
Ο τοπικός παραγωγός Τάσος Μποτρότσος κάνει λόγο για φωτιές που εκδηλώνονται και φέτος σε αγροτεμάχια, με αλωνισμένα ή χέρσα σιτηρά, στην ευρύτερη περιοχή του Φαναρίου, στη Μέση και στο Γλυκονέρι, όπου καλλιεργούνται σιτηρά και βαμβάκι. «Οι πυρκαγιές ξεκινάνε όταν ξεραίνονται τα χόρτα. Φέτος, εκδηλώθηκαν και πριν αλωνίσουμε, στα τέλη Μαΐου, κάτω από στύλους, σε ακαλλιέργητα χωράφια. Καλούσαμε την Πυροσβεστική, ενώ σε κάποιες από αυτές τρέχαμε και τις αντιμετωπίζαμε για να μην προχωρήσουν στα σιτηρά. Από τις φωτιές απειλούνται οι καλλιέργειές μας», περιγράφει.
Την περασμένη χρονιά, φωτιά που ξεκίνησε από καλώδιο της ΔΕΗ έκαψε δέντρα, δικό του και γειτονικό χωράφι, ενώ κόντεψαν να καούν ολοσχερώς δύο τρακτέρ του γείτονά του. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής, που εστάλη και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρει ότι η φωτιά ξεκίνησε από «άγνωστη αιτία».
Στον ίδιο έλαχε να δει φωτιά και ενώ δούλευε στο χωράφι. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν περιπτώσεις που εκδηλώνονται φωτιές από καλαμιές που καίνε συνάδελφοί του, ο ίδιος απαντά: «Είμαστε επαγγελματίες της σημερινής εποχής και όλα αυτά έχουν ξεπεραστεί. Στην περιοχή γνωριζόμαστε όλοι. Βλέπουμε που βρίσκεται ο γείτονας, το αυτοκίνητό του, ποιος περνάει από τον δρόμο».
Προετοιμασμένοι να δράσουν
Οι άνθρωποι της υπαίθρου είναι προετοιμασμένοι, έχουν γεμάτες δεξαμενές, ειδικά πριν τα αλώνια, ώστε αν εκδηλωθεί φωτιά να την αντιμετωπίσουν για να προστατέψουν την παραγωγή τους και την περιουσία τους. «Αν πάρει φωτιά ένα “σπιτάκι” με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, το κόστος είναι πολύ υψηλό», σημειώνει ο κ. Μποτρότσος.
Αυτό που παρατηρεί ο ίδιος, είναι ότι οι φωτιές εκδηλώνονται σε συγκεκριμένες ζώνες. «Σε τρεις περιοχές στο Φανάρι εκδηλώνονται φωτιές διαρκώς τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει. Για τον ίδιο και τους συναδέλφους του είναι σημαντικό να έχουν ένα σαφές πόρισμα από την Πυροσβεστική και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Επίφοβοι οι στύλοι της ΔΕΗ
Ο Γιάννης Καραπασιάς είχε 67 ελαιόδεντρα μέχρι πέρυσι, όταν αυτά κάηκαν. Ο ίδιος εκτιμά ότι η φωτιά ξέσπασε από στύλο της ΔΕΗ. Πιο συγκεκριμένα, αρχικά εκδηλώθηκε φωτιά στη μία πλευρά του χωραφιού του και μετά από λίγες μέρες μία άλλη εκδηλώθηκε σε άλλο σημείο. Η Πυροσβεστική τον παρότρυνε να κάνει μήνυση κατά αγνώστων. «Κάηκαν τα ελαιόδεντρα και 200 μέτρα λάστιχα άρδευσης», σημειώνει.
Φέτος, εκδηλώθηκαν φωτιές σε χωράφι δικό του, του αδερφού του και σε γειτονική περιοχή, όλες κάτω από στύλους της ΔΕΗ. O κ. Καραπασιάς πιθανολογεί ότι είτε ευθύνεται η υπερφόρτωση των καλωδίων, λόγω των ποτισμάτων, είτε προκαλούν προβλήματα τα πουλιά που κάθονται στα σύρματα. Συμφωνεί, μάλιστα, με τον κ. Μποτρότσο, ότι πρόκειται για συγκεκριμένες γραμμές στις οποίες εκδηλώνονται οι πυρκαγιές. Αναρωτιέται, δε, για ποιον λόγο δεν έχει αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη πέρυσι.
Όπως αναφέρει, πριν λίγες μέρες, συνάδελφός του έκανε δισκοσβάρνα και, μόλις αντιλήφθηκε φωτιά, την κύκλωσε για να την περιορίσει. Ωστόσο, όταν ήρθε η Πυροσβεστική, που εκείνος νωρίτερα είχε καλέσει, τον ρωτούσε πώς είδε τη φωτιά, ποιος τηλεφώνησε και γιατί ήταν εκεί το τρακτέρ.
Επιβαρυντική ανομβρία και κακό δίκτυο ηλεκτροδότησης
Ο Δημήτρης Παπασάββας αναφέρει, με τη σειρά του, ότι κάθε χρόνο εκδηλώνονται περιστατικά σε χέρσα περιοχή μεταξύ Μέσης και Αρωγής, όπου η βλάστηση ξεραίνεται λόγω της ανομβρίας. «Εξαιτίας της κακής ποιότητας των δικτύων της ΔΕΗ, τα καλώδια “έχουν κρεμάσει”, πολλά πουλιά κάθονται πάνω στα σύρματα και δημιουργούν κάποια σπίθα και προκαλείται συνεχώς αυτό το πρόβλημα», υπογραμμίζει.
Πριν μερικά χρόνια, ο ίδιος είδε να καίγονται λάστιχα άρδευσης, ενώ φέτος πρόλαβε τη φωτιά μαζί με τον πατέρα του. Όπως αναφέρει, όταν καλούν την Πυροσβεστική, απαντάει το κέντρο στην Ξάνθη και μεταβιβάζουν το περιστατικό στην Κομοτηνή. «Οι πυροσβέστες ανταποκρίνονται και κάνουν ό,τι είναι δυνατόν», σχολιάζει.
Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Παπασάββας προβληματίζεται με τη στάση των Αρχών απέναντί τους. Αναφέρεται, μάλιστα, σε φετινό περιστατικό, κατά το οποίο επιρρίφθηκαν ευθύνες σε παραγωγό σιτηρών, ο οποίος κατηγορήθηκε όταν ξέσπασε φωτιά σε δικό του χωράφι, που το περισσότερο είχε αλωνιστεί. «Κινδυνεύουμε να πάθουμε ζημιές χιλιάδων ευρώ και μας κατηγορούν!» τονίζει με παράπονο. Ο ίδιος ανησυχεί για τις επικρατούσες συνθήκες των τελευταίων χρόνων, με τη συνδυαστική επίδραση του καύσωνα και των μελτεμιών, που δυσκολεύουν την κατάσταση.