Στα δέντρα το 20% των Βαλέντσια

Τα Ιντερτονάτο θα δείξουν το μέγεθος της ζημιάς στις λεμονιές της Κορινθίας

Φινάλε με ερωτήματα κάνει το Βαλέντσια στη Λακωνία, αφού ακόμα και σήμερα κανένας δεν είναι σίγουρος αν όλες οι ποσότητες θα πάνε στο εμπόριο ή θα καταλήξουν για χυμό.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις εμπόρων-παραγωγών, όπως ο Παναγιώτης Φαρλέτας, ο οποίος τόνισε ότι «φέτος θα είχαμε μία καλή χρονιά, αλλά σε κρίσιμα σημεία δεν είχαμε εργάτες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε τον Νοέμβρη να μην έχουμε προλάβει να τα μαζέψουμε και να πάνε για χυμό. Οι εργάτες παίρνουν 70 λεπτά την κλούβα για να μαζέψουν, δηλαδή φθάνουν τα 50 και τα 60 ευρώ μεροκάματο, αλλά εργάτες δεν έχουμε. Μας τους πήραν οι Ευρωπαίοι», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές, δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα και ενώ οι τιμές κινήθηκαν από 18 με 20 λεπτά, τώρα που έχει μειωθεί πλέον ο μεγάλος όγκος κυμαίνονται από 20 έως 25 λεπτά, αλλά λόγω έλλειψης εργατικών χεριών υπάρχουν στιγμές που οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν χρονικά στις απαιτήσεις των εμπόρων. Αυτήν τη στιγμή, ο υπολειπόμενος όγκος Βαλέντσια που έχει απομείνει υπολογίζεται στο 20% και θεωρείται δεδομένο ότι, αν δεν υπάρξουν άλλα προβλήματα θα καταναλωθούν.

Ελάχιστο το περιθώριο κέρδους στα λεμόνια

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λεμόνια που καλλιεργούνται στην Κορινθία, αφού η πορεία της καλλιέργειας έγινε εν μέσω μιας σειράς προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον παγετό του Ιανουαρίου.

Όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος και παραγωγός Κωνσταντίνος Πάπας, «η παγωνιά του Γενάρη προκάλεσε μεγάλες ζημιές και στα καλοκαιρινά λεμόνια. Η καλλιέργεια σε διφόρια μού απέδιδε 4-5 τόνους και φέτος έχω μόνον 1 τόνο. Αν και τα διφόρια ξεκινάνε από τα μέσα Ιούλη και κρατάνε μέχρι μέσα Σεπτέμβρη, η ζημιά ξεπέρασε το 50% της παραγωγής. Η τιμή τους κινείται στο 1,20 ευρώ το κιλό. Σε σχέση με την περασμένη χρονιά είναι κατά 20 λεπτά ανεβασμένη, αλλά η μείωση του όγκου δεν αφήνει περιθώρια κέρδους», τονίζει.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση για την καλλιέργεια, ο ίδιος σημειώνει ότι «γενικότερα πάμε σε μία χρονιά που θα είναι προβληματική και με μείωση της παραγωγής και θα φανεί ακόμα και στα Ιντερτονάτο. Αν και οι παραγωγοί επιμένουν στην καλλιέργεια του λεμονιού, είναι σαφές ότι τα δέντρα έχουν επηρεαστεί από την παγωνιά του χειμώνα και αυτό φαίνεται την ώρα της συγκομιδής», καταλήγει.