Τα δέντρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Φύτευση δέντρων και πληροφόρηση για τα δάση παγκοσμίως

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει δωρεάν δεδομένα και εργαλεία σχετικά με την προστασία των δασών παγκοσμίως έχει δημιουργηθεί από μία κοινοπραξία οργανισμών και εταιρειών παγκοσμίως.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, η πλατφόρμα Global Forest Watch, επιτρέπει σε οποιονδήποτε να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλλάζουν τα δάση σε όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας, η καλύτερη πληροφόρηση υποστηρίζει πιο έξυπνες αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης και προστασίας των δασών για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές και η μεγαλύτερη διαφάνεια βοηθά το κοινό να θέτει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες υπόλογες για τον τρόπο με τον οποίο οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τα δάση.

Τα δεδομένα του GFW είναι προσβάσιμα από κυβερνήσεις, εταιρείες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους και καθημερινούς ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα τοπικά τους δάση.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα www.globalforestwatch.org και να αποκτήσει δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα.

Εργαλείο δεδομένων MapMyTree

Προσπάθεια, όμως, για την προστασία των δασών πραγματοποιείται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος παρουσίασαν το εργαλείο δεδομένων MapMyTree, με στόχο τη δέσμευση οργανισμών για τη φύτευση τριών δισεκατομμυρίων δέντρων μέχρι το 2030.

Το εργαλείο βοηθά στην καταχώριση και στη χαρτογράφηση των φυτεμένων δέντρων για τη μέτρηση του στόχου της ΕΕ. Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Στρατηγική της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα για το 2030 δεσμεύεται να φυτέψει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα στην ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στις οικολογικές αρχές. Αυτό θα αύξανε τη δασική έκταση και την ανθεκτικότητα της ΕΕ, θα ενίσχυε τη βιοποικιλότητα και θα βοηθούσε στον μετριασμό και στην προσαρμογή της κλιματικής αλλαγής.

Ξεκινώντας την πρωτοβουλία για την καταμέτρηση, ο επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε: «Η υπόσχεσή μας να φυτέψουμε τρία δισεκατομμύρια επιπλέον δέντρα έχει να κάνει με τη φύτευση των σωστών δέντρων, στο σωστό μέρος, για τον σωστό σκοπό. Είναι ένα μέρος των προσπαθειών μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να σταματήσουμε την απώλεια βιοποικιλότητας. Τώρα έχουμε έναν χάρτη και έναν νέο μετρητή για να ελέγξουμε την πρόοδο. Οι σύλλογοι, οι ΜΚΟ και οι πόλεις μπορούν όλοι να καταγράφουν τα δέντρα τους. Τρία δισεκατομμύρια είναι ένας μεγάλος αριθμός, αλλά μαζί μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Τα δάση αποτελούν βασικό μέρος της λύσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας. Η δέσμευση των τριών δισεκατομμυρίων δέντρων θα πραγματοποιηθεί με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προγραμματισμού και παρακολούθησης που θα διασφαλίζει ότι τα δέντρα φυτεύονται και θα επιτρέπεται να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.

Μόνο δέντρα που ωφελούν τη βιοποικιλότητα και το κλίμα, και που είναι πρόσθετα, μπορούν να εγγραφούν στην πλατφόρμα. Ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι να διευκολύνει, να παρακινεί, να υπολογίζει και να παρακολουθεί την πρόοδο.

Την άνοιξη του 2022, η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους, επομένως, κάθε νέο δέντρο που πληροί τις απαιτήσεις μπορεί να μετρηθεί.