Διαδικτυακή ημερίδα του Γεωπονικού με θέμα «Εξέλιξη της βλάστησης, Αγροδασοκομική και κλιματική αλλαγή»

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Εξέλιξη της βλάστησης, Αγροδασοκομική και κλιματική αλλαγή» θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 28/04/21, στις 17:00 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom.

Live streaming: facebook.com/Clicha.erasmusplus.

Εγγραφή στο σύνδεσμο: https://forms.gle/9wkVW9A79o4VYLBTA

Η διαδικτυακή ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Την ημερίδα διοργανώνουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (www.aua.gr), και η Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης (www.crethidev.gr).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα της ημερίδας

Οι ομιλητές της ημερίδας θα τοποθετηθούν στα παρακάτω θέματα :

Εξέλιξη της βλάστησης και κλιματική αλλαγή: Σε θεωρητικό και υποθετικό επίπεδο, μετά από οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, η φυσική εξέλιξη της τοπικής βλάστησης συντίθεται αρχικά από είδη μικρών απαιτήσεων που ακολουθούνται στη συνέχεια από θάμνους, ελαφρά απαιτητικά δέντρα και τελικά είδη ανθεκτικά στη σκιά. Ωστόσο, η εξέλιξη δεν συμβαίνει πάντα με τον ίδιο τρόπο καθώς ορισμένοι παράγοντες ενδέχεται να μην το επιτρέψουν. Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, με την αύξηση των ακραίων καιρικών συνθηκών, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εξέλιξη και τη δυναμική της βλάστησης.

Αγροδασοκομία και κλιματική αλλαγή: Η αγροδασοκομία αποτελεί ένα παραδοσιακό γεωργικό σύστημα όπου τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος χρησιμοποιούνται είδη για τη μέγιστη ικανότητά τους να παρέχουν προϊόντα με τα ελάχιστα δυνατά εισερχόμενα. Ωστόσο, αυτό το έξυπνο σύστημα καλλιέργειας, τις τελευταίες δεκαετίες, σταδιακά αντικαταστάθηκε από την εντατική μονοκαλλιέργεια, με αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές περιβαλλοντικές παραμέτρους που επιδείνωσαν την υγεία των οικοσυστημάτων. Η εντατική γεωργία θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στη βιωσιμότητα και την ισορροπία των οικοσυστημάτων λόγω τις επίδρασής της στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, με τα πιο έντονα αποτελέσματα να εμφανίζονται στη Μεσογειακή λεκάνη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν ξανά τα παραδοσιακά και σύγχρονα συστήματα αγροδασοκομίας στη Μεσόγειο ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η υγεία του οικοσυστήματος όσο και το εισόδημα των αγροτών.