Διαγωνισμός κρεοπωλών στο Μπέλφαστ, η ΕΔΟΚ χορηγός της ελληνικής ομάδας

Διαγωνισμός Κρεοπωλών στο Μπέλφαστ, η ΕΔΟΚ χορηγός της ελληνικής ομάδας

Στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας θα λάβει χώρα στις 21 Μαρτίου 2018  ο Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κρεοπωλών (World Butchers’ Challenge – WBC).

Στον διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή και διαγωνίζονται δώδεκα (12) ομάδες από δώδεκα χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία, Γερμανία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ και Βραζιλία.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά με μία ομάδα που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ, που διατηρεί επιχείρηση κρεοπωλείου, στον Πλατανιά Χανίων. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο κ. Λεωνίδας Μαθιουλάκης, κρεοπώλης τρίτης γενιάς και ιδιοκτήτης της επιχείρησης Meating ΑΒΕΕ,  που λειτουργεί από το 1949.

Ο διαγωνισμός γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων και ποτών IFEX, 20-21-22 Μαρτίου, στο Μπέλφαστ, που είναι μια μεγάλη και εξελισσόμενη επαγγελματική έκθεση, η οποία ειδικεύεται και στον τομέα κρέατος (ακολουθείστε στο twitterτον Meat@IFEX).

Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες και 15 λεπτά για να επεξεργαστούν μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό, ένα αρνί και 5 κοτόπουλα. Νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα καταφέρει να διαχειριστεί με τον πιο ευφάνταστο, καινοτόμο και ταυτόχρονα ορθολογικό τρόπο τα παραπάνω τέσσερα είδη κρέατος, προσδίδοντάς τους υπεραξία. Θα πρέπει, όχι μόνο να διαχωρίσουν την πρώτη ύλη στις ιδανικές κοπές, αλλά, μέσα στον διαθέσιμο χρόνο των τριών ωρών και ενός τετάρτου, να αναδείξουν τα επιμέρους κομμάτια με πρωτότυπο και καλλιτεχνικό τρόπο. Βαθμολογούνται επίσης στη συνεργασία και στην ομαδικότητα, στην ικανότητα χρήσης του εξοπλισμού, στη σωστή υγιεινή, στην ελαχιστοποίηση της φύρας και τελικά, όπως είπαμε, στην άψογη παρουσίαση του κρέατος, των προϊόντων και των παρασκευασμάτων του.

Η δυσκολία του διαγωνισμού είναι  προφανής, αν λάβουμε υπόψη πως στον προηγούμενο διαγωνισμό, νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Γαλλίας (χώρα στην οποία η τέχνη του κρεοπώλη διδάσκεται σε σχολή, με διάρκεια σπουδών 4 ετών).

Η Ελληνική ομάδα που οργάνωσε ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης αποτελείται από 6 άτομα. Τον Γιάννη Καζά, ιδιοκτήτη επιχείρησης εξοπλισμού κρεοπωλείων και foodstylist της MeatingGreece, τον μάγειρα με ειδίκευση στις κοπές του κρέατος Νίκο Βρεττό, τον Ευθύμη Σκαράκη, εργαζόμενο στη Meating ΑΒΕΕ, τον Burrjia Sidrit ή Σήφη, επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση και τον Παναγιώτη Μαριόλη, που εργάζεται στον τομέα του κρέατος από το ’91 και έχει ενταχθεί πρόσφατα στο δυναμικό του κρεοπωλείου. Η ομάδα προπονήθηκε κατ΄ εξακολούθηση τους τελευταίους μήνες,  σύμφωνα με τις οδηγίες του διαγωνισμού και με τη βοήθεια δύο καταξιωμένων Ελλήνων chef, του Ιωσήφ Πετρώφ και του Ιωσήφ Αποστολάκη.

Η ομάδα, όπως διαβεβαιώνει «ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης, είναι έτοιμη να διεκδικήσει μία από τις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού, ταυτόχρονα όμως υπολογίζει στην εμπειρία που θα αποκομίσει από τη συμμετοχή της σε αυτό το μεγάλο γεγονός, αλλά και στη δυνατότητα που θα έχει να γνωρίσει τεχνικές και επαγγελματίες από άλλες χώρες.

Η ΕΔΟΚ αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής των Ελλήνων επαγγελματιών του τομέα του κρέατος σε διεθνείς οργανώσεις και τις ωφέλειες που αποκομίζουν, όχι μόνον οι συμμετέχοντες αλλά και το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου, ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα της ομάδας και στηρίζει την εθνική μας συμμετοχή, τόσο ηθικά όσο και έμπρακτα, χορηγώντας την κατάλληλη επαγγελματική ενδυμασία και την λοιπή ενδυματολογική παρουσία της.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες. Η ομάδα μας έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της και είναι έτοιμη να αναχωρήσει για το Μπέλφαστ. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία».