Διαμαρτύρεται η επιτροπή αγώνα πολιτών Πουρίου Πηλίου για τους Δασικούς Χάρτες

Υπόμνημα διαμαρτυρίας απέστειλε η επιτροπή αγώνα πολιτών Πουρίου σχετικά με την ανάρτηση δασικού χάρτη Ν. Μαγνησίας – Τ.Κ. Πουρίου προς την υφυπουργό Παιδείας, τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τον Αγροτικό Σύλλογο Ζαγοράς. 

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών, προκαλεί ανησυχία, εκνευρισμό και προβληματισμό σε τοπικό επίπεδο, διότι δεν διαφέρει καθόλου από την ανάρτηση του 2017 όπου για για ακόμα μια φορά εμφανίζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις (μηλιές, καστανιές, ελιές κ.α.) σε πολύ μεγάλο βαθμό χαρακτηρισμένες ως δασικές.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Ανάρτηση αναμορφωμένου Δασικού χάρτη
Νομού Μανησίας-Τ.Κ. Πουρίου

Με τον ν. 4685/2020 οι Δασικοί χάρτες βρίσκονται πάλι στο προσκήνιο. Πρόσφατα αναρτήθηκαν σι αναμορφωμένοι χάρτες για τον Νομό Μαγνησίας προκαλώντας και πάλι έντονη ανησυχία, εκνευρισμό και προβληματισμό σε τοπικό επίπεδο, μηδενός εξαιρουμένου μιας και η νέα ανάρτηση δεν διαφέρει διόλου από αυτή της προηγούμενης του 2017. Αποτέλεσμα αυτού για ακόμα μια φορά να εμφανίζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις (μηλιές, καστανιές, ελιές κ.α.) σε πολύ μεγάλο βαθμό χαρακτηρισμένες ως δασικές, εγείροντας την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακό καθεστώς όλως αυτών των εκτάσεων. Αγροτικές εκτάσεις που χάρη σε αυτές γενιές ολόκληρες έχουν μεγαλώσει.

Η αμφισβήτηση αυτή πηγάζει σύμφωνα και με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας όπου για να χαρακτηριστεί μια έκταση ως δασική θα πρέπει να έχει χαρακτηριστεί ως δάσος σε μια τουλάχιστον από τις δύο περιόδους κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για αυτές της εκτάσεις για όλο το διάστημα τις οποίες κατέχει ο καθένας, έχουν πληρωθεί και συνεχίζονται να πληρώνονται όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι, όπως φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, αμοιβές και φόροι για μεταβιβάσεις-αποδοχές κληρονομιάς κ.λ.π. χωρίς σήμερα να υπάρχει η δυνατότητα οποιουδήποτε θελήσει να προβεί σε γονική παροχή η πώληση ενός ακινήτου, υποβαθμίζοντας την ανάπτυξη του τόπου εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια .

Προτείνουμε τη διακοπή της ανάρτησης, της αναμόρφωσης του Δασικού χάρτη, ως ότου αντιμετωπιστούν τα παρακάτω σημαντικά ζητήματα:

α) Το γεγονός ότι για τον χαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών δεν έχουν ληφθεί υπόψη μεταγενέστερες του 1945 διαθέσιμες αεροφωτογραφίες (περιόδου 1960-1975), δεδομένης και της πρόσκαιρης εγκατάλειψης της καλλιέργειας πολλών εκτάσεων κατά τα χρόνια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου και της Γερμανικής κατοχής, ακόμα και στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου, που στο Πουρί είχε μεγαλύτερη διάρκεια μιας και δεν κατοικούνταν την εποχή εκείνη, αναγκάζοντας τους τότε κατοίκους να μετακομίσουν στη Ζαγορά, επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι διαθέσιμες αεροφωτογραφίες της περιόδου 1960-1975. Αυτές του 1945 σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτυπώσουν μια αντικειμενική πραγματικότητα. Τα λάθη που ήδη καταγράφονται σε μεγάλο βαθμό είναι πρόδηλα.

β) Επίσης να ληφθεί υπόψη η περιοχή ως υψηλής παραγωγικότητας λόγω και της ύπαρξης ενός συνεταιρισμού πρότυπου όχι μόνο εντός Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς (ZAGORIΝ) με τα γνωστά ΠΟΠ προϊόντα τα οποία εμπορεύεται και ταυτόχρονα εξάγει με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας.

γ) Προτείνεται να υπάρξει σύντομα νομική κατοχύρωση από τα αρμόδια υπουργεία παραμονής του σημερινού καθεστώς ασφάλισης των αγροτεμαχίων προς τον ΕΛΓΑ, όπως και στο καθεστώς επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αμεση εξόφληση των παρακρατημένων επιδοτήσεων από το 2017 που πολλοί αγρότες είδαν απώλειες χρημάτων από τις ήδη λιγοστές επιδοτήσεις που λάμβαναν, μιας και ο μέσος όρος στρεμμάτων είναι τα 25 ανά γεωργό της περιοχής μας.

δ) Να ληφθεί υπόψη η δήλωση του κάθε παραγωγού στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και της διασταύρωσης αυτής με των στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

ε) Απαλλαγή των τελών των αντιρρήσεων και δυνατότητα υποβολής σε περιπτώσεις όσων δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια στη προθεσμία της προηγούμενης ανάρτησης και αυτό επί του συνόλου του δασικού χάρτη και όχι μόνο στο αναμορφωμένο τμήμα, όπως αναφέρει η νέα εγκύκλιος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ζ) Προτείνουμε την εξέταση στο σύνολο των προδήλων σφαλμάτων όπου κατατέθηκαν μετά το πέρας της προθεσμίας της προηγούμενης ανάρτησης των Δασικών χαρτών.

η) Αναγνώριση των εκτάσεων ως καλλιεργήσιμες με τον τρόπο απόκτησης κυριότητας ακινήτου όπως είναι η χρησικτησία, εφόσον αυτές δηλώνονται στο ΟΣΔΕ και δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

θ) Αμεση απεμπλοκή του Κτηματολογίου με την ανάρτηση των Δασικών χαρτών, εφόσον το Κτηματολόγιο έχει την ευθύνη για την κτηματική περιουσία περιλαμβάνοντας τη γεωγραφική περιγραφή, ενώ οι Δασικοί χάρτες εξετάζουν μόνο τον χαρακτήρα αυτού. “Ενα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου με τη λήξη των δηλώσεων του Κτηματολογίου στη περιοχή, αναγκάζοντας πολλούς σε οικονομική και συγχρόνως ψυχολογική ταλαιπωρία, υποβάλλοντας αιτήσεις διόρθωσης. Γι αυτό ζητούμε το ίδιο το δημόσιο να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις των Δασικών χαρτών και όχι να μεταφέρει στους πολίτες το πρόβλημα και την οικονομική επιβάρυνση διεκδικώντας το αυτονόητο.

ι) Απόδοση χαρακτήρα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις οι οποίες φαίνονται ως δασικές, βασιζόμενοι στο αρθ. 67 του ν. 998/1979 που ρητά αναφέρει ότι επιτρέπεται η δενδροκομική καλλιέργεια σε δασωμένους αγρούς.

 

Συμφωνούμε όλοι στην αναγκαιότητα των Δασικών χαρτών οι οποίοι Θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς να συμφωνούμε όμως στις ενέργειες που δημιουργούν αδικίες, ταλαιπωρία και δαπάνες εις βάρος των πολιτών.

Ως διορισμένη Επιτροπή Αγώνα για τους Δασικούς χάρτες του Πουρίου, με σύνολο μελών άνω του 80% των κατοίκων-παραγωγών του Πουρίου, συνεχίζουμε τον αγώνα εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά μας μιας και οι υποσχέσεις πολλές για τελική επίλυση του Θέματος όπου προέκυψε με την ανάρτηση των χαρτών. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφή όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο νομού, αλλά και σε Πανελλαδικό (Μάνη, Κρήτη) για τον συντονισμό συνολικής αντίδρασης πλέον.

Το όλο υπόμνημα έχει πάρει την έγκριση όλων των μελών μας μετά από τηλεδιάσκεψη και τηλεπικοινωνία όπου διεξήχθη τις προηγούμενες ημέρες.

Σας καλούμε όλους από τη πλευρά την οποία ο καθένας βρίσκεστε, να συμβάλει στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων για την περιοχή μας και της περιουσίας μας όπου ο καθένας μας κατέχει. Καλό είναι να βρισκόμαστε μπροστά από τα γεγονότα και όχι πίσω από αυτά παρακολουθώντας τα ως θεατές, έχοντας το χρέος όχι μόνο να πάρετε Θέση, αλλά με υπεύθυνη στάση ο καθένας σας να σταθεί αρωγός προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις. Πλέον δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανέναν, ώστε να μην χαθούν περιουσίες. Είναι καθήκον όλων υπεύθυνα να προστατέψουμε το δικαίωμα στις επόμενες γενιές να παραλάβουν στα χέρια τους την περιουσία των προγόνων μας. Αυτές οι γενιές Θα είναι που θα μας αξιολογήσουν μελλοντικά… στο χέρι σας είναι… ΘΕΤΙΚΑ!

Με εκτίμηση,
Οι επικεφαλείς της Επιτροπής Αγώνα:
Βασιλείου Γεώργιος τ. Βασ.
Βασιλείου Ιωάννης τ. Απ.
Σέχας Αθανάσιος τ. Ιων.
Σέχας Θωμάς τ. Ιων.
Χιώτης Δημήτριος – Μαρίνος τ. Κων.
Χιώτης Νικόλαος τ. Θωμ.