Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να επωφεληθεί

Αναζητά συμμάχους η χώρα της Άπω Ανατολής

trumb-giounker

Επί δεκαετίες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ είχαν καταφέρει να οικοδομήσουν ένα ευρύ φάσμα παραγωγικών εμπορικών σχέσεων. Φέτος, ο μακροχρόνιος αυτός δεσμός λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασµούς στις εισαγωγές από την Ευρώπη δημιούργησε μια άκρως τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο πλευρών. Πάντως, εδώ και λίγο καιρό βλέπουμε ότι η ένταση έχει εξομαλυνθεί –τουλάχιστον προσωρινά–, με τον Τραμπ να συγκεντρώνει τα εμπορικά πυρά του προς την Κίνα. Μέσα από τη συγκυρία της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η ΕΕ βλέπει σημαντικές οδούς ευκαιριών να διανοίγονται, δίχως βέβαια ο κίνδυνος νέας ρήξης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ να έχει απομακρυνθεί οριστικά.

Σαφώς ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι ακίνδυνος για κανέναν, καθώς μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες σε πληθώρα τρίτων χωρών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Bruegel, οικονομολόγο Guntram B. Wolff, η στροφή –και επικέντρωση– της προσοχής του Τραμπ στην Κίνα προσφέρει στην ΕΕ τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει προς όφελός της τις αμερικανικές πιέσεις, αξιοποιώντας «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει». Στην προκειμένη περίπτωση, το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι εξαγωγές προϊόντων της ευρωπαϊκής αγροδιατροφής προς την Κίνα, οι οποίες έχουν ξεκάθαρη προοπτική να αυξηθούν, αντικαθιστώντας τα αντίστοιχα προϊόντα που μέχρι στιγμής εισάγονταν παραδοσιακά από τις ΗΠΑ. Η Κίνα θα αναγκαστεί ανοίξει τις αγορές της σε πολλούς κλάδους, μεταξύ των οποίων και ο αγροτικός.

Κινεζικό «άνοιγμα» προς την Ευρώπη για το χοιρινό κρέας

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά τα τελευταία κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα της Άπω Ανατολής, οι Κινέζοι αγοραστές χοιρινού κρέατος κάνουν «άνοιγμα» προς τις χώρες της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής για την ανάληψη επιπλέον παραγγελιών. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η νέα αυτή τάση είναι αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ είναι ακριβότερες, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν καταναλωτικά αγαθά θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες δυνατότητες εξαγωγών στις ΗΠΑ, καλύπτοντας ένα μέρος του κενού από τις κινεζικές εισαγωγές του ομοσπονδιακού κράτους.

«Η Κίνα έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις»

Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, το Πεκίνο θα είναι πιο ανοιχτό για να κάνει νέους συμμάχους και να προβεί σε… συμβιβασμούς. Η συγκεκριμένη συνθήκη φέρνει τους αξιωματούχους της ΕΕ σε σημαντικά πλεονεκτική θέση, σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των προαναφερθέντων συμφερόντων της ευρωπαϊκής κοινότητας.

«Είναι αλήθεια ότι η Κίνα έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια το επίπεδο εξάρτησης της οικονομίας της από τις εξαγωγές. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και μια ισχυρή οικονομία όπως αυτή, είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα καταφέρει να ανταπεξέλθει απέναντι σε ένα κοινό μέτωπο που θα απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία» υπογραμμίζει ο Wolff. Πριν μερικές ημέρες, το Πεκίνο πήρε μία γεύση από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν και σε αρκετά μικρότερη κλίμακα από ότι υπονοείται εδώ. Πιο συγκεκριμένα, Ουάσινγκτον, Τόκιο και Βρυξέλλες προέβησαν σε κοινή δήλωση, γνωστοποιώντας ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συντονισμένης απάντησης ενάντια στις αθεμιτές βιομηχανικές πρακτικές του Πεκίνου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική αντιγραφή/μεταφορά ξένων τεχνολογιών.

Ως εκ τούτου, η Κίνα προσεγγίζει ενεργά τις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να προωθήσει τις συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς επενδύσεις και να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία. Επιπλέον, επιθυμεί διακαώς να έχει την ΕΕ στρατηγικό εταίρο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ευρώπη θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την ενισχυμένη διαπραγματευτική της ισχύ. «Οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα μειώνονται εδώ και χρόνια, καθώς η πρόσβαση στην αγορά έχει καταστεί δυσκολότερη. Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι το Πεκίνο αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές εταιρείες επί ίσοις όροις με τις εγχώριες. Πρέπει επίσης να επιμείνει ώστε να εξαλειφθούν οι αθέμιτες επιδοτήσεις που δίνονται εκεί, μέσω κρατικών τραπεζών και άλλων κρατικών εταιρειών» επισημαίνει ο Wolff, συμπληρώνοντας: «Ασφαλώς η Κίνα δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά το οικονομικό της μοντέλο, όμως έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι είναι έτοιμη να προβεί σε παραχωρήσεις».

Τριγμοί στη διατλαντική εμπορική ανακωχή Γιούνκερ-Τραμπ

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για τριγμούς στην εύθραυστη εμπορική ανακωχή της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Όπως επισημαίνει το Politico, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βγάζουν προς τα έξω την εικόνα ενός Τραμπ που χάνει την υπομονή του με την κωλυσιεργία της Ευρώπης όσον αφορά την εμπορική συμφωνία που είχε υποσχεθεί.

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες, με την Ουάσινγκτον να απειλεί εκ νέου με επιβολή υψηλών δασμών στη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν πρωτίστως την ευρωπαϊκή αγροδιατροφή, καθώς εφόσον τελικά οι δασμοί δεν επιβληθούν σε προϊόντα αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι ο Τραμπ θα επιδιώξει ως αντάλλαγμα να κερδίσει κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς τροφίμων.

Με το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς και τη διάθεση των αμερικανικών προϊόντων σε αυτή, οι ΗΠΑ φιλοδοξούν να αντισταθμίσουν τη «χασούρα» από το δασμολογικό τείχος που ορθώνει στις εξαγωγές τους η Κίνα.