ΔιαΝΕΟσις: Πώς βγαίνουν oι χώρες από την καραντίνα; 

Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, πολλές χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να μειώνουν τα περιοριστικά μέτρα και να ανοίγουν σιγά σιγά την οικονομική και την κοινωνική δραστηριότητα. Ποια είναι τα μέτρα που παίρνουν; Τι ανοίγει πρώτα, και με ποιες προδιαγραφές; Ποια είναι τα κοινά σημεία των σχεδίων εξόδου που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν, και ποιες οι βασικές διαφορές; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά έρευνα του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού: «Σε μια νέα δημοσιογραφική έρευνα, κοιτάξαμε πώς άλλες χώρες του κόσμου χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Στα σχέδιά τους εμφανίζονται τόσο μια σειρά από κοινές πρακτικές, όσο και κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις. Σε γενικές γραμμές, όμως, το “άνοιγμα” μιας χώρας μετά το “lockdown” περιλαμβάνει παντού τις εξής φάσεις/πακέτα μέτρων: 

  1. Σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και οικονομικής δραστηριότητας (καταστήματα, σχολεία κλπ,), που περιλαμβάνει και τα ατομικά μέτρα ασφάλειας και συμπεριφοράς των πολιτών, και τις καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών.
  2. Μέτρα για την διεξαγωγή εξετάσεων στον πληθυσμό. 
  3. Μέτρα για την απομόνωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση των επαφών τους. 
  4. Ειδικά μέτρα για την προστασία του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού, και για την ενίσχυση του συστήματος υγείας. 

Στο άρθρο του Ηλία Νικολαΐδη μπορείτε να διαβάσετε πώς χώρες της Ευρώπης και της Ασίας υλοποιούν τέτοια μέτρα καθώς ανοίγουν σταδιακά

“Αν υπάρχει ένα, σχετικά ασφαλές, συμπέρασμα από την κρίση του κορωνοϊού ανά τον κόσμο είναι το ότι η επιστροφή σε μια πλήρη καθημερινότητα θα αργήσει. Αν υπάρχει ένα δεύτερο, είναι το ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει -δεν μπορεί να υπάρξει- έτοιμο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης”.

Με αφορμή τις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή απάντηση στη μεγάλη οικονομική κρίση που αναμένεται να πλήξει τις οικονομίες των κρατών-μελών, η διαΝΕΟσις διοργανώνει, τη Δευτέρα 11 Μαΐου στις 19:00, μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση (Zoom Link) με τίτλο “Δαμάζοντας Την Ύφεση: Αδιέξοδα, Προκλήσεις Kαι H Ευρωπαϊκή Απάντηση”.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία; Ποια θα είναι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής περιόδου; Ποιοι τομείς θα πρέπει να στηριχθούν, με ποιους πόρους, και ποια εργαλεία έχει ενεργοποιήσει ήδη η Ε.Ε. στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης; Απαντήσεις σε αυτές αλλά και σε άλλες (και δικές σας) ερωτήσεις θα προσπαθήσουν να δώσουν οι: 

  • Νίκος Χριστοδουλάκης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Μαρία Δεμερτζή, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες
  • Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος». 

Για να την παρακολουθήσετε, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ:

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση δηλώστε συμμετοχή εδώ

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ