Διαψεύστηκαν οι δεσμεύσεις Γεωργαντά για τις Πύλες ΟΣΔΕ

Όλο το παρασκήνιο των... χαμένων προσδοκιών για τις εφαρμοστικές της ΚΑΠ

Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, η Ελλάδα προσήλθε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας την Τρίτη 25 Απριλίου, χωρίς η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να έχει υπογράψει τις εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ. Με τη δικαιολογία ότι η διαδικασία των υπογραφών… κάπου κόλλησε, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επανέρχεται, αυτήν τη φορά για να καθησυχάσει τους παραγωγούς, σημειώνοντας για άλλη μία φορά ότι «είναι θέμα χρόνου η υπογραφή τους». Αυτό τουλάχιστον επανέλαβε στην «ΥΧ» ανώτατο στέλεχος της Πλατείας Βάθη, καθώς, όπως διαβεβαιώνει, «υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς είναι καθ’ όλα έτοιμοι».

Χάθηκε ο Απρίλιος

Σε στάση αναμονής παραμένει, λοιπόν, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς οι Πύλες του ΟΣΔΕ 2023 δεν δύναται να ανοίξουν εάν δεν ενσωματωθεί η ΚΑΠ στην εθνική νομοθεσία και υπογραφούν οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι.

Βέβαια, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι έλεγχοι του συστήματος εφαρμογής που θα στηρίξει το όλο εγχείρημα, αφού, όπως μεταφέρει στην «ΥΧ» στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, η διατύπωση των παρατηρήσεων βαίνει τώρα προς ολοκλήρωση, ενώ πρέπει να ακολουθήσει και το τελικό δοκιμαστικό τεστ από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εξακριβωθεί η πλήρης και αποτελεσματική λειτουργία της εφαρμογής.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση του υπουργού Γ. Γεωργαντά για ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ 2023 στα τέλη Απριλίου έχει διαψευστεί… και με κρότο.

Η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 21η Μαΐου αποτελεί και τη μόνη δικλείδα ασφαλείας για τους παραγωγούς, καθώς όπως έχει επισημάνει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η «ΥΧ», οι εκλογές είναι εκείνες που ουσιαστικά πιέζουν την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να ενεργοποιήσει τις Πύλες.