Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας ήρθε για να μείνει

Μία απρόσμενη πρωτοβουλία καταγράφηκε τη φετινή περίοδο χυμοποίησης στην Αργολίδα. Για πρώτη φορά στα σύγχρονα συνεταιριστικά χρονικά του νομού, βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους τρεις μήνες μια κοινή προσπάθεια των τοπικών αγροτικών συνεταιρισμών, που, μέχρι τώρα, έχουν δώσει εξαιρετικά σημεία γραφής.

Ήταν 3 Οκτωβρίου 2023 όταν πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εγκεκριμένοι από το ΥΠΑΑΤ αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού, για να λειτουργήσει ως διαρκές κέντρο συντονισμού, ενημέρωσης, διαβούλευσης και συλλογικής εκπροσώπησής τους. Αυτή ήταν η βασική διακήρυξη που έδωσε το έναυσμα για όσα ακολούθησαν.

Στα αμέσως επόμενα βήματά της, η ΔΕΣΑ έθεσε ως προτεραιότητα –λόγω και της χρονικής συγκυρίας– τη στήριξη των τιμών των εσπεριδοειδών και για τον σκοπό αυτόν προκήρυξε κοινούς διαγωνισμούς για την πώληση των πορτοκαλιών 19 αγροτικών συνεταιρισμών για χυμοποίηση.

Παράλληλα, με εβδομαδιαία δελτία Τύπου ενημερώνει για τις τιμές των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, την Ισπανία, αλλά και τις αγορές του εξωτερικού, ώστε οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί να λαμβάνουν τις εμπορικές τους αποφάσεις έχοντας μια πλήρη, κοινή και αντικειμενική εικόνα της αγοράς.

Θετικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα αυτής της κοινής προσπάθειας φαίνονται θετικά, καθώς και η τιμή στα πορτοκάλια χυμοποίησης άγγιξε τα 0,22 ευρώ/κιλό και οι τιμές στις Ναβαλίνες και τις Κλημεντίνες δείχνουν να μην υπολείπονται πολύ των ισπανικών, ούσες μακράν καλύτερες αυτών που απολάμβαναν οι παραγωγοί της Αργολίδας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό διαφαίνεται να έχει έναν συνολικό θετικό αντίκτυπο στο αγροτικό εισόδημα του νομού, καθώς δεν είναι μόνο οι παραγωγοί που ωφελούνται από τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των τιμών, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εμπορία και καλλιέργεια των εσπεριδοειδών και, εντέλει, όλη η αγορά.

Το συνολικό, δε, όφελος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, διότι, εφόσον επιτευχθεί για τη φετινή σεζόν μια μεσοσταθμικά ανώτερη τιμή στα εσπεριδοειδή, της τάξεως των 0,10 ευρώ/κιλό, αυτό αντιστοιχεί σε 20 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τους περίπου 200.000 τόνους εσπεριδοειδών που διακινούνται. Επιπλέον, χαρακτηριστικό αυτής της κίνησης είναι η αποφυγή δηλώσεων που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να εκληφθούν ως προσωπική προβολή και να δημιουργήσουν «σύννεφα».

Αυτό που φαντάζει, λοιπόν, ολοένα και πιο πιθανό είναι ότι η Διαρκής Επιτροπή  Συνεταιρισμών Αργολίδας ήρθε για να μείνει.