Η διαστημική τεχνολογία «αναγεννά» τον αγροτικό τομέα από τις στάχτες του πολέμου

Πώς τα δεδομένα μετατρέπονται σε προβλέψεις για την παραγωγικότητα
19/06/2024
4' διάβασμα
i-diastimiki-technologia-anagenna-ton-agrotiko-tomea-apo-tis-stachtes-tou-polemou-324024
Για την περαιτέρω ενδυνάμωση των Ουκρανών αγροτών, η EOSDA παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα EOSDA Crop Monitoring καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, με ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία των καλλιεργειών, τα καιρικά μοτίβα και την υγρασία του εδάφους.

Η απάντηση στις σοβαρές προκλήσεις που προκαλεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία είναι, μεταξύ άλλων, η τεχνολογία. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανάδειξη της κρίσης που συντελείται στον αγροτικό τομέα της χώρας και επιδρά σε ολόκληρη την κοινωνία, αλλά και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

Ένα τέτοιο παράδειγμα εφαρμογής της τεχνολογίας είναι η πρωτοβουλία «Harvesting Hope», της εταιρείας EOS Data Analytics (EOSDA), παρόχου ανάλυσης δορυφορικών εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη που δραστηριοποιείται παγκοσμίως, συνεργαζόμενη με κυβερνητικούς, εμπορικούς και επιστημονικούς οργανισμούς. Η πρωτοβουλία της εστιάζει στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας με την παρουσία ενός διαδραστικού χάρτη που παρουσιάζει ιστορικές και προβλεπόμενες αποδόσεις των κύριων καλλιεργειών στην Ουκρανία την περίοδο 2021-2024.

Επιπλέον, η «Harvesting Hope» ενσωματώνει την τρέχουσα κατάσταση της γεωργίας στη χώρα και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Με κίνητρο τη δέσμευσή της να υποστηρίξει τους Ουκρανούς αγρότες, η εταιρεία θα τους προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στην Παρακολούθηση Καλλιεργειών EOSDA το 2024, ως μέρος της πρωτοβουλίας. Η πλατφόρμα, σύμφωνα με την εταιρεία, θα συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκαν οι ασύγκριτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ουκρανικής γεωργίας από την έναρξη του πολέμου. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη τομέα για την οικονομική και επισιτιστική ασφάλεια του έθνους, ο οποίος έχει πληγεί σοβαρά. Εκτός από τη μειωμένη εξαγωγική ικανότητα, ζητήματα όπως η άνοδος των τιμών των λιπασμάτων και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν καταπονήσει σοβαρά τον κλάδο, καθιστώντας δύσκολο για τους αγρότες να ανακτήσουν τις επενδύσεις τους.

Μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα της εταιρείας EOSDA, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Harvesting Hope», ενσωματώνει τον αντίκτυπο του πολέμου τόσο στην τοπική γεωργία όσο και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, παρουσιάζοντας τις χώρες που υπέφεραν περισσότερο από τις μειωμένες εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας

Ο διαδραστικός χάρτης

Η εταιρεία δημιούργησε τον χάρτη χρησιμοποιώντας ιστορικά δεδομένα από τον ιστότοπο Latyfundist και το σύστημα CGMS-Ukraine για τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, πραγματοποιεί την ανάλυση των σεναρίων για το μέλλον του αγροτικού τομέα με βάση τις προβλέψεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού για το 2024, προσφέροντας μια λεπτομερή εικόνα της γεωργικής κατάστασης κάθε περιοχής.

Εκτός από τα παραπάνω, η ιστοσελίδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Harvesting Hope», ενσωματώνει τον αντίκτυπο του πολέμου τόσο στην τοπική γεωργία όσο και στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, παρουσιάζοντας παράλληλα τις χώρες που υπέφεραν περισσότερο από τις μειωμένες εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας.

Σανίδα σωτηρίας για τους αγρότες

«Η πρωτοβουλία “Harvesting Hope” είναι η δέσμευσή μας να μετατρέψουμε τα δεδομένα σε σανίδα σωτηρίας, βοηθώντας τους Ουκρανούς αγρότες όχι απλώς να επιβιώσουν, αλλά και να ευδοκιμήσουν εν μέσω αντιξοοτήτων. Παρέχοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες και προβλέψεις, στοχεύουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στον ζωτικής σημασίας γεωργικό τομέα της Ουκρανίας», δηλώνει ο Oleksii Kryvobok, επιστημονικός υπεύθυνος στο EOS Data Analytics.

Για την περαιτέρω ενδυνάμωση των Ουκρανών αγροτών, η EOSDA παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα EOSDA Crop Monitoring καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. Αυτό το εργαλείο προσφέρει ενημερωμένες πληροφορίες για την υγεία των καλλιεργειών, τα καιρικά μοτίβα και την υγρασία του εδάφους, επιτρέποντας στους αγρότες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για τη μεγιστοποίηση της γεωργικής αποδοτικότητας.

Ακολουθώντας το όραμά της να κάνει τη διαστημική τεχνολογία παγκόσμιο μοχλό βιωσιμότητας στη Γη, η EOS Data Analytics ξεκίνησε το «Harvesting Hope» ως άλλη μία πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση των Ουκρανών αγροτών. Η εταιρεία τονίζει ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ένα ουσιαστικό ψηφιακό εργαλείο για την προσαρμογή και την ευημερία των αγροτών εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων.
Η πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας.