Διατροφικές συμβουλές για καλές γιορτές

Δεν τρώμε πάνω από ένα γλυκό την ημέρα, προειδοποιεί η διατροφολόγος - διαιτολόγος Μαρία Τάγιου

Οι ημέρες των γιορτών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το φαγητό, τα γλυκά και το ποτό και είναι έκδηλη η αγωνία των περισσοτέρων να μην αυξήσουν σημαντικά το βάρος τους. Παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωσή τους ενέχει κινδύνους και για την υγεία μας.

Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Μαρία Τάγιου

Η διατροφολόγος – διαιτολόγος Μαρία Τάγιου μας δίνει μερικές συμβουλές, οι οποίες θα μας βοηθήσουν σημαντικά να διατηρήσουμε το βάρος μας ή να περιορίσουμε την αύξησή του και, κυρίως, να θωρακίσουμε την υγεία μας.

Σύμφωνα με την κα Τάγιου, θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Η πρακτική αυτή θα βοηθήσει στον περιορισμό των θερμίδων που θα καταναλώσουμε, δεδομένου ότι αυξάνουν τον κορεσμό. Επίσης, είναι σημαντικό να ορίσουμε, εκ των προτέρων, τη διάρκεια των ημερών που θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ξεφύγει από το καθημερινό του διατροφικό πρόγραμμα.

 

Συμβουλές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

✱ Ξεκινάμε το γεύμα με σαλάτες, έτσι ώστε να έρθει πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.

✱ Γεμίζουμε ένα πιάτο με ό,τι επιθυμούμε να φάμε.

✱ Το 1/2 του πιάτου θα περιέχει σαλάτες.

✱ Το 1/4 κρέας, περίπου την παλάμη μας χωρίς να υπολογίζουμε τα δάχτυλα.

✱ Το 1/4 πατάτες, ρύζι ή ορεκτικά.

✱ Αν θέλουμε να ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας, επιτρέπονται μόνο οι σαλάτες. Πίνουμε ένα ή το πολύ δύο ποτήρια κρασί ή μπύρα.

 

Κατά τη διάρκεια των γιορτών

✱ Λέμε όχι στα περιττά κεράσματα. Θέτουμε το δικό μας όριο στην κατανάλωση γλυκών και μένουμε πιστοί σε αυτό, λέγοντας «όχι» σε ό,τι θεωρούμε περιττό.

✱ Προσέχουμε τις θερμίδες των ποτών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε γραμμάριο αλκοόλ προσδίδει 7 θερμίδες, η υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τη διατήρηση του βάρους.

✱ Σε περίπτωση που μας δίνεται η επιλογή, προτιμάμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

✱ Παράλληλα, προσέχουμε την κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα που περιέχουν ζάχαρη, προτιμώντας αναψυκτικά τύπου light.

✱ Φροντίζουμε να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα.

✱ Το τσιμπολόγημά μας να προέρχεται από το φυτικό βασίλειο (π.χ. αγγούρι με ξύδι μπαλσάμικο, καρότα, μήλα κ.λπ.)

✱ Δεν ξεχνάμε το πρωινό.

✱ Τρώμε αργά και μασάμε καλά τις τροφές.

✱ Δεν τρώμε πάνω από ένα γλυκό την ημέρα.

✱ Περπατάμε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα για να κάψουμε τις επιπλέον θερμίδες που καταναλώνουμε.

✱ Πίνουμε τουλάχιστον 1 1/2 λίτρο νερό την ημέρα.

 

Μετά τις γιορτές

✱ Επιστρέφουμε στην κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα. Τα συχνά γεύματα θα περιορίσουν το αίσθημα της πείνας, ενώ οι μικρότερες ποσότητες θα συμβάλουν σε καλύτερο έλεγχο του βάρους.

✱ Καταναλώνουμε πρωινό γεύμα. Η πρακτική αυτή αποτελεί βασικό κανόνα για τον έλεγχο του βάρους, ενεργοποιώντας τις καύσεις μετά τη νηστεία κατά τη διάρκεια του ύπνου.

✱ Συνοδεύουμε το γεύμα μας με σαλάτα λαχανικών, καθώς αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού, οδηγώντας σε κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού.

✱ Σωματική άσκηση σε καθημερινή βάση.

Επιπλοκές υγείας που μπορεί να προκαλέσει η αυξημένη κατανάλωση φαγητού, ζάχαρης και αλκοόλ:

✱ Αύξηση της αρτηριακής πίεσης

✱ Στηθάγχη

✱ Αύξηση επιπέδων ζάχαρου στο αίμα

✱ Οξεία παγκρεατίτιδα

✱ Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

✱ Κολικοί εντέρου