Η διάβρωση του εδάφους κοστίζει στους Ευρωπαίους αγρότες 1,25 δισ. ετησίως

Αρκετά υψηλό το τίμημα για την Ελλάδα, καλύτερη εικόνα η Βόρεια Ευρώπη

h-diavrosi-tou-edafous

Σε ετήσιες απώλειες αγροτικής παραγωγικότητας, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, οδηγεί η διάβρωση του εδάφους στην ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Κομισιόν. Όπως φανερώνει η σχετική μελέτη, η κατάσταση αυτή κοστίζει στον αγροτικό τομέα της ΕΕ μια επιβάρυνση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ το αντίστοιχο τίμημα για το ακαθάριστο εγχώριο/εθνικό προϊόν των κρατών-μελών είναι 155 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα χρησιμοποίησε βιολογικά και μακροοικονομικά μοντέλα για τον προσδιορισμό των ακριβών επιπτώσεων της διάβρωσης του εδάφους, η οποία περιορίζει τη γονιμότητα των φυτών λόγω της απομάκρυνσης της οργανικής ύλης και των θρεπτικών ουσιών. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς φαίνεται ότι η διάβρωση του εδάφους επηρεάζει πάνω από 120 εκατομμύρια στρέμματα αγροτικής γης, η οποία αντιπροσωπεύει το 7,2% της συνολικής αγροτικής γης της ΕΕ, οδηγώντας στις προαναφερθείσες απώλειες παραγωγικότητας των καλλιεργειών. Στην Ελλάδα, επηρεάζεται το 10,7% του εδάφους, αριθμός που υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η Σλοβενία (42,4%), η Ιταλία (32,7%) και η Αυστρία (21%) έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγροτικών εκτάσεων που πλήττονται.

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη της δέκα είδη καλλιεργειών (καλαμπόκι, κριθάρι, ελαιοκράμβη, σόγια, ηλίανθος, πατάτες, ζαχαρότευτλα, σίκαλη, ρύζι, όσπρια και σιτάρι), καλύπτει ολόκληρη τη γεωργική έκταση της ΕΕ και αξιολογεί τόσο το άμεσο όσο και το έμμεσο κόστος του φαινομένου. Το άμεσο κόστος επηρεάζει κυρίως τους αγρότες, υπό τη μορφή της απώλειας παραγωγής, των ζημιών στις φυτείες, της μείωσης των περιοχών φύτευσης και του κόστους πρόσθετων θρεπτικών ουσιών που απαιτούνται για την εξισορρόπηση της απώλειας γόνιμου εδάφους. Εν τω μεταξύ, οι έμμεσες δαπάνες για τη διάβρωση του εδάφους γίνονται αντιληπτές και από άλλους οικονομικούς τομείς και την κοινωνία γενικότερα, καθώς συνεπάγονται την απώλεια φυσικών οικότοπων και βιοποικιλότητας, την εγκατάλειψη της γης και τις ζημιές στις δημόσιες υποδομές.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των επιπτώσεων του φαινομένου, η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από οικονομική άποψη, με την εκτιμώμενη ετήσια ζημία να ανέρχεται σε 619 εκατ. ευρώ για τον αγροτικό της τομέα. Το τίμημα είναι επίσης υψηλό για τον αγροτικό κλάδο χωρών όπως η Ισπανία (153 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (131 εκατ. ευρώ) και η Ελλάδα (43,3 εκατ. ευρώ), ενώ οι περισσότερες από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (για παράδειγμα οι χώρες της Βαλτικής, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία) επηρεάζονται λιγότερο από τέτοιες απώλειες.