Διδυμότειχο: Αναβίωση του χριστουγεννιάτικου εθίμου “Τα εννέα φαγητά”

Στο Διδυμότειχο, τις ημέρες των εορτών, αναβιώνει το χριστουγεννιάτικο έθιμο “Τα εννέα φαγητά“.

Όπως είπε η κα Χρυσούλα Τσακιράκη, πρόεδρος λαογραφικού μουσείου Διδυμοτείχου, πρόκειται για εννέα νηστίσιμα τρόφιμα, ένα για κάθε μήνα που η Παναγία κυοφορούσε τον Χριστό.

Την παραμονή των Χριστουγέννων κάθε σπίτι έπρεπε να έχει εννέα φαγητά, για να έχει το τραπέζι αφθονία σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Υπάρχει επίσης και η ερμηνεία ότι τα εννέα φαγιά συμβολίζουν τα μέρη που επισκέφθηκαν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά τον διωγμό του Ηρώδη.

Στο τραπέζι αφήνουν λίγο από όλα τα φαγητά για τις “ψυχές” και τα βάζουν κάτω από τα εικονίσματα, για να τα ευλογήσει ο Χριστός. Κατά μία εκδοχή, τα εννέα φαγητά ήταν η πίτα (για να γίνουν τα σιτάρια λαμπερά), το μέλι (για να κουβαλούν τα μέλη της οικογένειας πάρα πολλά πράγματα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, όπως οι μέλισσες), το κρασί (για να “απλώσει” η οικογένεια σαν κληματαριά), το σαραγλί (για να φερόμαστε πάντα “γλυκά” στους φίλους), το μήλο (για να έχουν τα μέλη της οικογένειας κόκκινα μάγουλα), το σκόρδο (για να προστατεύονται από τα τσιμπήματα των εντόμων), το κρεμμύδι (για να έχουν οι λεχώνες πολύ γάλα). Κατά μία άλλη εκδοχή, τα εννέα τρόφιμα ήταν λαδερά και συνήθως ξερή τροφή (χαλβάς, ελιές, άζυμη πίτα, λάχανο, πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, τουρσί και αλατοπίπερο).

Σε πολλά χωριά, ο νοικοκύρης ασήμωνε το τραπέζι βάζοντας ένα ποσό κάτω από τη μεσάλα (τραπεζομάντιλο). Τα χρήματα τα έπαιρνε όποιος ξέστρωνε το τραπέζι, συνήθως τα παιδιά. Το συνηθισμένο χριστουγεννιάτικο φαγητό ήταν η Μπάμπω.

Πηγή: ertnews.gr