Διεπαγγελματική συμφωνία για την επιτραπέζια ελιά ζητά η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ

Σε κλίμα προβληματισμού για την δύσκολη ελαιοκομική περίοδο που διανύουμε, με τη συγκομιδή του πράσινου καρπού να έχει ήδη ξεκινήσει, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, για την περίοδο 2023/2024 και ειδικότερα την ηρτημένη εσοδεία πράσινων ελιών των ποικιλιών «Χαλκιδική» και «Αμφίσσης/Κονσερβολιά». Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα ελαιοπαραγωγικά κέντρα και τους τομείς του κλάδου των επιτραπέζιων ελιών (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενή).

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, σχεδόν 90%, σε ότι αφορά τις πράσινες επιτραπέζιες ελιές, όπως επαναλαμβάνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ, ζητώντας διεπαγγελματική συμφωνία για το προϊόν και στήριξη για τον κλάδο και αναφέροντας τα εξής:

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν, η ηρτημένη εσοδεία της χώρας για την ποικιλία “Χαλκιδική” εκτιμάται περίπου στους 50.000 τόνους και για την ποικιλία “Αμφίσσης” να μην ξεπερνά τους 10.000 τον. Είναι εμφανές ότι η φετινή εσοδεία είναι προβληματική και δεν θα καλύψει τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας που τα τελευταία χρόνια ανέρχονται πλέον στους 185.000+ τον.

Στο έντονο κλίμα απογοήτευσης και του οικονομικού αδιέξοδου που δημιουργείται, κρίνεται απαραίτητη η Ευρωπαϊκή και εθνική στήριξη του κλάδου.

Η μειωμένη παραγωγή των πράσινων ελιών (ακαρπία) θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των τιμών παραγωγού (προσφορά/ζήτηση). Κατά την προηγούμενη εσοδεία (2022/23), ρεκόρ των πράσινων ελιών, η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στην ποικιλία “Αμφίσσης”/ “Κονσερβολιά”, ίσως και κάτω του κόστους παραγωγής, το οποίο επιβαρύνθηκε με την αύξηση των δαπανών εργασίας (κόστος εισροών, σημαντική έλλειψη εργατικών “χεριών”, κ.α.). Το μεγάλο σκαμπανέβασμα των τιμών παραγωγού δημιουργεί ανασφάλεια, παρενέργειες και τελικά προσφορά προϊόντος υποδεέστερης ποιότητας από τους ελαιοπαραγωγούς.

Προκειμένου οι ονομαστές ελληνικές επιτραπέζιες ελιές να διατηρήσουν την ανταγωνιστική θέση τους στις αγορές του εξωτερικού, προκύπτει η επιτακτική ανάγκη εφαρμογής διεπαγγελματικής συμφωνίας στους κόλπους της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ (π.χ. συμβολαιακή γεωργία, κ.α.), η οποία όμως να εδράζεται σε “σταθερές”:

‣ όσον αφορά στο αντικειμενικό κόστος παραγωγής πρωτογενούς τομέα σύμφωνα με την γεωργική λογιστική,

‣ στη σύσταση Μητρώου Συσκευαστηρίων Επιτραπέζιων Ελιών ώστε να μην υπισέρχονται

“τυχάρπαστοι” στην διαδικασία αγοράς του προϊόντος από τα χέρια του παραγωγού και

‣ ότι άλλο κριθεί αναγκαίο στη συνέχεια.

Ήρθε η ώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να στηρίξει ουσιαστικά τον κλάδο των επιτραπέζιων ελιών.»

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο τύπου της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ